Periodontoloji

Periodontoloji, diş etleri ve dişi çevreleyen dokuları bu dokularda meydana gelen hastalıkların teşhisi, tedavisi ve tedavi sonrasında elde edilen sağlığın korunmasını amaçlayan bir diş hekimliği dalıdır. Periodontal hastalıklar diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Diş etlerinde kanama en belirgin bulgusu olmakla birlikte diş kayıplarının önemli nedenlerinden biridir. Bu hastalıklar erken dönemde teşhis edildiklerinde kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler. Periodontal tedaviler, doğal dişlerin korunması yanında, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi diğer faydaları da beraberinde getirir.

Periodontoloji

Diş eti hastalıklarının teşhis ve tedavisi, diş eti çekilmelerinin tedavisi, diş eti büyümelerinin tedavisi, diş eti hastalıklarına bağlı gelişen doku kayıplarının tedavisi, diş yüzeyi temizliği, kök yüzeyi düzleştirmesi, küretaj işlemleri, oklüzal düzenlemeler. kemik greftleri, membran uygulamaları, yumuşak doku greftleri, diş eti estetiği için cerrahi uygulamalar gibi işlemler Periodontoloji Bölümü kapsamındadır. ;

Diş Taşı Temizleme

Genellikle temizleme işlemine ultrasonik cihazlar kullanılarak başlanır. Bu aletler titreşim yoluyla diş taşlarının çatlatılmasını sağlar. Büyük tartarların dişlerden ayrılmasını sağlayan bu işlemin ardından ağız içerisine su püskürtülür ve dökülen tabakalar temizlenir. Ardından ince yapılı aletler yardımıyla küçük tartarların temizliğine geçilir. Dişlerin kıvrımlı bölümlerinde ve diş aralarında biriken tüm tartarlar temizlenene dek bu işlem sürdürülür. Tartarlar tamamen temizlendikten sonra diş cilası veya florür içerikli macunlar uygulandıktan sonra temizleme işlemi sonlandırılır. İşlem genellikle 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Fakat diş taşlarının yoğunluğu ne kadar fazla ise işlemin de o kadar uzun olacağı söylenebilir.

Diş Çekilmelerinin Tedavisi

Diş eti çekilmesi tedavisinde değişik dolgu teknikleri kullanılır. Diş tamamen kaplanabilir. İleri boyutlu vakalarda cerrahi yöntem kullanılır. Cerrahi yöntemde civar bölgedeki sağlam doku hasarlı bölgeye kaydırılarak çekilme olan alan kaplanır ya da damaktan alınan bir greft, çekilme olan bölgeye cerrahi olarak eklenir.