Diş kaplama çok uzun zamandır diş hekimleri tarafından uygulanan diş tedavileri arasındadır. Çoğu zaman diş çürüğü, dişte oluşan herhangi bir hasar, yıpranma veya şekil bozuklukları gibi durumlarda dişin görsel ve sağlık açısından düzeltilmesi işlemi olarak kullanılmaktadır. Sağlık işlemlerinin yanı sıra estetik bir diş yapısı ve güzel bir gülüş tasarımı açısından da diş kaplaması tercih edilmektedir. Bu amaçla bir kaç diş kaplama çeşitleri olmakla beraber gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde mükemmel gülüş estetiği ve kullanım konforu olarak özellikle zirkonyum kaplama kişiler tarafından daha ağırlıklı olarak tercih sebebidir.
Diş kaplamada eskiden beri porselen kaplama daha yaygın olarak bilinmekte ve tercih edilmekteydi. Ancak zirkonyumla beraber yeni bir çığır açılmıştır. Porselen kaplama ile zirkonyum kaplama karşılaştırıldığında porselen kaplama içerisinde metal bulundurur ve metal alerjisi olan kişilerce kullanılamamaktadır. Diğer yandan mat görünümünden dolayı daha yapay bir görünümdedir. Diş eti mine uyum konusunda porselen kaplamada hata payı vardır ve diş etiyle tam bütünleşemeyebilir. Ancak zirkonyum ise; diş etine, ağız yapısına uyum sağlama özelliği, beyaz renginin gerçek diş rengine çok yakın tonlarda olması ve diş etine tam uyum sağlaması itibariyle kişiye en çok yakışan doğal gülüşü sağlayabilecek bir yapısı vardır. Estetik görünüme ek olarak sağlık açısından dayanıklı ve uzun ömürlü kullanılmasından dolayı pek çok kişi için zirkonyum kaplama tercih sebebidir.
- İçindekiler
- Zirkonyum Kaplama Nedir?
- Zirkonyum Diş Kaplamaları Nasıl Yapılır?
- Zirkonyum Diş Modelleri
- Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
- Zirkonyum Kaplamanın Dezavantajları Nelerdir?
- Zirkonyum Kaplama Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Zirkonyum Kaplama Kullanım Süresi
- Zirkonyum Kaplama Fiyatları
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Saf mineral şeklinde alınan zirkonyum oksijen ile birleşerek zirkonya maddesi elde edilir. Diş kaplamasında kullanılan asıl madde ise bu zirkonya maddesidir. Beyaz renkli bu maddenin özellikle diş kaplamalarında tercih edilmesinin en büyük sebebi doğal diş rengine en yakın renk olması nedeniyle estetik bir görünüm sağlamasıdır. Bir diğer sebebi ise zirkonya maddesinin dayanıklı olmasından dolayı uzun süre kullanım vaad etmesidir. Ek olarak özellikle daha önceden tercih edilen metal kaplamalara alerjisi olan kişilere alerjik reaksiyon göstermemesinden dolayı zirkonyum bu açıdan da bir konfor sağlamakla beraber daha estetik ve güvenilir olması ise diğer avantajları olarak değerlendirilebilir.Zirkonyum Diş Kaplamaları Nasıl Yapılır?
Diş hekiminin muayenesi sonucu kişinin ihtiyacına uygun tedavi yöntemi belirlenir. Lokal anestezi uygulanarak tedavi işlemi diş hekimi tarafından uygulanır. Öncelikle eksik diş tamamlama, hasar veya çürük gibi temel diş tedavisi yapılır. Bu işlemlerin tamamlanması sonrasında dişler kaplamaya uygun boyuta gelene kadar küçültülür. Hastanın yüzüne, ağız ve diş yapısına en uygun diş modeli ve diş rengi belirlenir. Belirlenen bu özelliklere göre hastanın diş ölçüsü alınır. Kaplama dişlerin yapım sürecinde geçici diş uygulaması yapılır. Geçici dişler küçültülen dişlere geçici yapıştırma ile yapıştırılır. Geçici dişler kalıcı kaplamaya oranla kullanımı daha hassastır.Bu süreçte besin tüketirken, sert yiyecekler çiğnenirken dikkat edilmeli yasaklanan yiyecekler tüketilmemelidir. Diş yapımı tamamlandığında yapımı tamamlanan dişler küçültülen dişler üzerine kalıcı uygulama ile yapıştırılır ve günlük kullanıma geçilir.Zirkonyum Diş Modelleri
Zirkonyum diş modelleri estetik bir tercih olmasından dolayı pek çok farklı seçenekler üzerinden kişinin yüz tipine, kadın erkek olmasına göre, diş ve ağız yapısına göre değişebilmektedir.Örneğin yüz tiplerinde uzun yüz tipi, oval ve dolgun yüz tipi, yuvarlak şekilli yüz tipi, kare şekilli yüz tipi gibi farklı yüz tipleri vardır.
Kadınlarda diş kaplama modellerinin isimleri şöyledir;
- Geliştirilmiş
- Odaklanmış
- Fonksiyonel
- Doğal
- Genç
- Oval
Kadınlarda bu özelliklere göre en çok tercih edilen model geliştirilmiş model olmakla beraber bu model orta yan ve köpek dişlerin köşelerinin yuvarlanması ise şekillendirilmesidir. Geliştirilmiş modelin yanı sıra doğal gülüş modeli ise ismi üzere kişiye en mükemmel uyan doğal gülüş modelinin uygulanmasından dolayı ikinci sırada tercih edilir. Diğer modeller ise ön, yan ve köpek dişlerin kenarlarının köşeli veya yuvarlak olması veya bu dişlerin belirgin ya da benzer olmasıyla model değişmektedir. Kişinin yüz, çene ve ağzına sağlık ve estetik olarak en uygunu tercih edilerek uygulanabilir. Böylece estetik olarak kişiye uyan en mükemmel gülüş elde edilebilir.
Erkeklerde diş kaplama modellerinde ise;
- Agresif
- Hollywood
- Güçlü
- Olgun
- Yumuşatılmış
- Baskın modeller bulunmaktadır.
Erkek diş yapısına göre çeşitlendirilmiş bu modellerde ise yine görünüm olarak dikkat çekici ve cesaretli bir gülüş yapısı olarak en çok tercih edilen model agresif modeldir. Bu modelde ön ve yan dişlerin bir kısmı düz olmakla beraber köpek dişler daha belirgindir bu yüzden agresif olarak adlandırılır. Hollywood modelinde ise ismi üzere Hollywood’daki ünlüler tarafından tercih edilen mükemmel gülüş olarak adlandırılır. Kişinin yüzüne uygunsa bu uygulama yapılabilir. Diğer güçlü, olgun, yumuşatılmış ve baskın modeller ise ön,yan ve köpek dişlerin farklı açılardan şekillendirilmesiyle kişiye uygun hale getirilmesiyle oluşturulmuş modellerdir.
Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
- Zirkonyum, renginden dolayı estetik olarak kişiye en uygun diş rengini tutturma olasılığı çok yüksektir.
- Mekanik olarak sağlam olmasından dolayı uzun yıllar kullanılabilir.
- Yapısındaki partiküller sebebiyle ince şekillendirme konusunda estetik bir seçimdir.
- Isı iletkenliğinin düşük olmasından dolayı sıcak soğuk hassasiyetinin neredeyse olmaması için iyi bir seçimdir.
- Diş etine ve ağız yapısına uyumu sayesinde en az mikroorganizma üreyen yapıya sahiptir.
- Temizliğine özen gösterildiği durumlarda ağız kokusu ile karşılaşılmamaktadır.
- Metal kaplamalarda karşılaşılan alerjik reaksiyonlara zirkonyum kaplamalarda rastlanmamaktadır.
- Metal kaplamalara göre ağızda bir tat değişikliği oluşturmaz.
- Genellikle renk değişimine uğramamaktadır.
Zirkonyum Kaplamanın Dezavantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplama uzun boşluk olan dişlerde veya aralığı fazla olan durumlarda uygulanamamaktadır. Böyle durumlarda boşluğa yapılan zirkonyum kaplamanın kırılma durumu gözlemlenebilir. O yüzden genellikle boşluklu diş yapılarında implant tercih edilip kaplaması zirkonyum yapılabilir.Zirkonyum Kaplama Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüm diş kaplamalarında olduğu gibi zirkonyum kaplamalarda da özellikle sert kabuklu yemişler tüketilirken kırılmaya karşı dikkat edilmelidir. Buna ek olarak diş kaplamaları kişinin küçültülen dişlerine yapıştırıldığı için yapıştırmanın çıkmaması için yapışkan olan sakız gibi gıdalar tüketilmemelidir. Zirkonyum kaplama sağlam ve dayanıklıdır ancak kaplamanın uzun süre konforla kullanılabilmesi için korozyona sebep olabilecek asitli gıdaların tüketimi azaltılmalı veya tüketilmemelidir.Zirkonyum Kaplama Kullanım Süresi
Zirkonyum kaplama zirkonya maddesinden dolayı çok dayanıklıdır. Kullanım süresi kişiden kişiye göre değişmekle beraber temizlik açısından bakımına dikkat edildiği bakımı yapıldığında ömür boyu kullanıldığı gibi doktorlar tarafından belirtilen ortalam süre ise 5-10 yıldır. En uzun sürede ve en iyi konforda kullanmak için bakımına dikkat edilmeli ve belli aralıklarda mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir..Zirkonyum Kaplama Fiyatları
Zirkonyum kaplama sağlık açıdan tercih edilecek olursa dişteki hasar ya da dişte gerçekleşen yıpranmanın boyutu veya uygulama yapılacak diş sayısına göre işlem ücretlendirmesi ve süresi değişebilir. Estetik olarak tercih edildiğinde ise genellikle tüm dişlere veya uygulama yapılan diş sayısına göre ve kişilerin ağız yapısına göre uygulamada bir değişiklik varsa farklı fiyatlandırmalar olabilir. Isudent kliniklerine giderek yapılan muayene sonucu en sağlıklı bilgiyi ve randevuyu alınabilirsiniz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.