Boşluklu, düzensiz ve çarpık dişlerin düzeltilmesi için ortodontik tedaviler uygulanır. Eskiden ortodonti tedavileri diş teli olarak bilinen metal braketler ile gerçekleştirilirken günümüzde ise dışarıdan belli olmayan şeffaf plak tedavisi ön plana çıkar. Ağız-diş yapısı ile ilgili problemlere ne kadar erken yaşta müdahale edilirse tedavi süreci de o kadar kolaylaşır. Ortodonti tedavileri görece uzun süren tedaviler olduğundan bu süreçte ağız ve diş sağlığı özen gösterilmesi gereken bir konudur. Tedavi süreci uzun olduğu için hastanın bu süreci mümkün olduğunca rahat geçirmesi için geliştirilen yeni tedavi yöntemleri arasında şeffaf plak tedavisi yer alır. Yeni tedavi yöntemleri arasında yer aldığından ‘’Şeffaf plak ne işe yarar?’’ sorusunun cevabı merak edilir. İçeriğimizde şeffaf plakla ilgili aklınızda oluşan bu ve benzeri sorulara cevap bulabilirsiniz.
Şeffaf Plak Nedir?
Şeffaf plak, kişinin ağız ve diş yapısına göre özel olarak 3 boyutlu yazıcılarda üretilen termoplastik yapıda plaktır. Şeffaf plaklar kolaylıkla dişlere takılıp çıkarılabilen plak çeşitleridir. Telsiz ortodonti tedavisi olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi, yenilikçi ortodonti tedavilerinden biridir. Şeffaf plak tedavisinde hasta konforu ve memnuniyeti yüksek olur. Hastaların estetik yönden de tercih ettiği şeffaf plak tedavisinin klasik tedavi yöntemlerine göre pek çok avantajı bulunur. Herkesin ağız ve diş yapısı veya yaşadığı ortodontik problem farklılık gösterir. Şeffaf diş plağı, kişiye özel olarak dijital ortamda tasarlanarak tam uyumlu bir şekilde üretilir. Şeffaf plak tedavisinde hasta tedavi sonrası dişlerinin nasıl olacağını da yine dijital ortamda görebilir. Şeffaf plaklar dişlerin olması gerektiği yönde hareket etmesini sağlar. Böylece dişler tedavi süresince olması gereken yerlere yerleşir.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Şeffaf plak süt dişlerini döktükten sonra yerine yeni dişler çıkan çocuklardan itibaren her yaş grubuna uygulanabilir. Şeffaf plak tedavisi dişlerdeki boşluklar, çarpıklıklar, rotasyonlar, çapraşıklıklar ve kapanma problemleri olduğunda uygulanabilir. Ama ciddi iskeletsel problemler ve çene problemlerinde klasik yöntemlere ihtiyaç duyulur. Bu sebeple hastanın ortodontik probleminin şeffaf diş plağı uygulamaya uygun olup olmadığına yapılan muayene sonucunda karar verilir. Yapılan muayene sonucunda dişlerin ne şekilde hareket etmesi gerektiği şeffaf plağın ne kadar süre ile ne şekilde uygulanacağı tespit edilir. Bazı durumlarda diş teli sonrası şeffaf plak uygulaması da yapılır. Bunun sebebi tedavi sonrasında dişlerin eski konuma dönmeye meyilli olmasıdır. Diş teli çıktıktan sonra takılan şeffaf plak, dişlerin olması gereken yerlerinde kalmasını sağlar. Bir süre boyunca şeffaf plak kullanılarak pekiştirme tedavisi gerçekleştirilir.
Neden Şeffaf Plak Tedavisi Tercih Edilir?
Şeffaf plak tedavisinin hastalar tarafından tercih edilmesinin pek çok faktörü bulunur. Bu faktörler şöyle sıralanabilir:
- Plak şeffaf olduğu için dışarıdan belli olmaz ve tedavi gördüğü anlaşılmaz. Bu sebeple estetik olarak tercih edilir ve özel günlerde rahatlıkla kullanılabilir.
- Plaklar kolay çıkarılabilir olduğu için gün içinde ihtiyaç olduğunda kolayca kısa süreliğine çıkarılabilir.
- Klasik diş teli tedavisinde dişlere uygulanan kuvvet daha yüksek olduğundan ağrı ve konforsuzluk daha fazladır. Şeffaf plak tedavisinde ise ağrı neredeyse yok denecek kadar az olur.
- Kolay takıp çıkarılabilen plakların temizliği ve hijyeni daha başarılı şekilde sağlanır.
- Klasik diş teli tedavisinde bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi yasak iken şeffaf plak tedavisinde ise yeme içme konusunda hiçbir engel bulunmaz.
- Önemli bir toplantı veya organizasyon olduğunda, uzun konuşmalar yapmanız gerektiğinde şeffaf plağı çıkararak rahat bir şekilde konuşmanızı tamamlayabilirsiniz.
- Klasik diş teli tedavisinde yanak ve dudakların metal braketlere sürtmesi sonucu tahriş ve yaralar oluşabilir, şeffaf plak tedavisi ise yara oluşumuna neden olmaz.
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Şeffaf plak tedavisi için ilk olarak doktor muayenesi ile kişinin tedaviye uygun olup olmadığı tespit edilir. Sonrasında muayene esnasında ölçü alınarak uygun yapıda şeffaf plaklar bilgisayar ortamında tasarlanır. Ayrıca hasta tedavi sonrasında dişlerinin nasıl görüneceğini yine bilgisayar ortamında tasarlanmış şekilde görebilir. Oluşturulan şeffaf plak tasarımı 3 boyutlu yazıcılar ile yaklaşık bir haftalık bir sürede hazırlanır. Plak hazır olduğunda doktorunuz sizi çağırarak ilk plağı yerleştirir. Plakların yaklaşık bir veya iki haftalık aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Doktorunuzun size tarif ettiği şekilde belirtilen zamanlarda plağınızı değiştirmelisiniz. Ayrıca yaklaşık bir aylık aralıklarla doktorunuz kontrole çağırır. Yaptığı muayene ile tedavinin olması gerektiği gibi ilerleyip ilerlemediğini kontrol eder. Planlanan tedavi süresi sona erdiğinde dişleriniz istediğiniz konumlara gelmiş olur. Tedavi sonrasında bir süre daha şeffaf plak takılmaya devam ederek pekiştirme tedavisi uygulanır.
Şeffaf Plak Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Şeffaf plak kullanımı ne kadar kolay da olsa kullanımda dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktalar şöyle listelenebilir:
- En çok dikkat edilmesi gereken konu, plağı gün içerisinde en az 22 saat boyunca takmaktır.
- Yemek yerken, uzun bir konuşma yapılacağı zaman plak çıkarılabilir ama iş bittiğinde hemen geri takılmalıdır.
- Plak termoplastik yapıda olduğundan deforme olmaması için sıcak içecekler tüketilirken çıkarılması önerilir.
- Plaklar haftalık veya iki haftalık aralıklarla değiştirilmelidir.
- Plak kullanım süresince ağız sağlığına ve hijyenine özellikle önem verilmelidir.
- Plaklar haftalık aralıklar ile değiştirildiğinden, gün içerisinde çıkarıldığında kendi kabında suyla temizlenmesi yeterli olacaktır. Eğer koruma amaçlı uzun süreli kullanılan bir plaksa o zaman özel temizleme partikülleri ile yine kendi kabında temizlenir.
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Her ortodonti tedavisinde olduğu gibi şeffaf plak tedavisi için de uzun bir süre gerekir. Tedavi süresi dişlerdeki problemin büyüklüğüne ve hasta uyuncuna göre değişiklik gösterebilir. Hafif ve orta derecedeki ortodontik problemler şeffaf plak tedavisi ile ortalama 6 ay kadar sürerken, ileri derecede ortodontik problemlerde tedavi süresi ise 1 yılı aşabilir. Tabii bu süreler de hasta uyuncuna göre değişiklik gösterebilir. Şeffaf plağın gün içinde minimum durma süresine, plağın hijyenine ve temizliğine, düzenli aralıklarla değiştirilmesine ve doktor kontrolüne dikkat edildiğinde olması beklenen sürede tedavi tamamlanmış olur. Bu önemli konulara dikkat edilmediğinde ise tedavi süresi beklenenden uzun sürebilir.
Şeffaf Plak Fiyatları
Ortodontik problemler çene yapısından, diş yapısından veya konumundan, kapanış problemlerinden kaynaklanabilir. Yaşanan problem hafif boşluklar ve çarpıklıklar olabileceği gibi ileri derecede çapraşık dişler, rotasyonlu dişler de olabilir. Şeffaf plak fiyatları, ortodontik problemin büyüklüğüne, tedavisi süresine, işlemi yapacak uzman doktora veya işlemin yapılacağı yere göre değişiklik gösterebilir. İşlem yapılacak diş şeffaf plak fiyatları, tedavi süresince kaç kere plak yerleştirileceği ve tedavinin ne kadar süreceğine göre değişir. Ortodontik sorunlar, ilerleyen yaşlarda ciddi problemler yaşamamak için erken yaşta önemsenmesi gereken sorunlardır. Ortodonti tedavisi uzun süren ve hassas olarak özenle gerçekleştirilmesi gereken bir tedavidir. Bu sebeple optimum ortam şartlarında, alanında başarılı uzman ortodontistler tarafından işlem gerçekleştirilmelidir. Hastanelerimizde şeffaf plak tedavisi uzman ortodontistler tarafından özenle uygulanır. Şeffaf plak tedavisi yaptırmak istiyorsanız tedavi süreci ve şeffaf plak fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.