Uzm. Dt. İpek Necla Güldiken

Ağız ve Diş Sağlığı - Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı

İmplantların Ömrü Ne Kadardır?

Dişler, fiziksel görünüşün önemli parçalarından biridir. Sağlıklı ve sağlam dişler, hem bireysel hem de toplumsal açıdan bireyin hayat kalitesine olumlu katkılar sağlar. Bununla birlikte çeşitli faktörler, dişlerin hasarlanmasına veya diş kaybına neden olabilir. Bu gibi durumlarda dişleri tedavi etmek için birden fazla tedavi seçeneği mevcuttur. Dişin genel durumuna bağlı olarak değişen tedavi seçenekleri, hastanın sağlık durumuna bağlı olarak da olarak değişiklik gösterebilir. Diş, artık kurtarılamayacak derecede hasar aldıysa çekilmesi ve yerine yeni bir diş yapılması gerekebilir. Diş implantı, hasarlanmış veya eksik olan dişlerin yerine yeni dişlerin yerleştirilmesi için kullanılan bir tedavi seçeneğidir. İmplantların ömrü ne kadardır? Diş implantının ömrünü uzatmak için yapılabilecekler nelerdir? İmplant diş bakımı nasıl olmalıdır? gibi sorularının daha kapsamlı yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

İmplantların Ömrü Ne Kadardır?

Diş implantı, eksik dişlerin yerini alması için kullanılan bir yapıdır. Diş implantı, çene kemiğinin içine yerleştirilir. Yapay bir diş kökü görevi gören bu yapının üzerine taç adı verilen protez diş takılarak hem görüntü hem de işlev açısından gerçekçi bir diş oluşturulur. Genel olarak bir diş implantı, ağızda kalıcı olacak şekilde tasarlanır. Bunun sebebi implantın doğrudan çene kemiği üzerine yapılması ve osseointegrasyon adı verilen bir süreçle zamanla kemikle kaynaşmasıdır. Bundan dolayı diş implantı, protez diş için sağlam bir kök görevi görebilir. Gerekli bakımlar yapıldığı takdirde bir diş implantı uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Ancak implantın kendisi kalıcı olacak şekilde tasarlanmış olsa da implanta bağlı kron, çeşitli durumlardan dolayı yıpranabilir. Bu da diş implantının ömrünü kısaltabilir. Bundan dolayı implantın kalıcı şekilde kullanılması için bu kronların 15 ila 20 yıl içinde değiştirilmesi gerekebilir.

İmplantın Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Diş implantları kalıcı olacak şekilde tasarlanmış olsa da bazı faktörler implantların ömrünü kısaltabilir. Diş implantlarını bu gibi durumlardan korumak için yapılması gereken uygulamalar vardır. Diş implantının kullanım ömrünü uzatmak için yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Düzenli ağız bakımı: Diş implantı takıldıktan sonra hem görünüş hem de işlev açısından gerçek bir dişe benzer. Çene kemiği ile kaynaşan implant, çürümeye karşı dirençli olsa da implantın çevresinde bulunan dişler ve diş etleri öyle değildir. Diş implantının çevresindeki yapılarda meydana gelen hasarlanmalar, implantın ömrünü kısaltabilir. Bundan dolayı düzenli bir ağız hijyeni şarttır. Düzenli olarak günde iki defa dişleri fırçalamak ve gerekli durumlarda diş ipi kullanmak, diş etlerinin sağlıklı kalmasını ve ağızda plak oluşmasını önleyebilir. Ayrıca şekerli gıdaların tüketimini azaltmak ve 6 ayda bir hekim kontrolüne gitmek de diş implantının ömrünü uzatabilir.
  • Genel yaşam tarzı: Zararlı alışkanlıklardan olan sigara ve alkol , ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Diş implantlarının ömrünü de önemli ölçüde kısaltan bu alışkanlıklar, özellikle diş implantı tedavisinin erken dönemlerinde daha büyük bir olumsuz etkiye sahiptir. Çene kemiğine yerleştirilen diş implantının düzgün şekilde kaynaşması için bölgeye yeterli kan akışının sağlanması gerekir. Ancak sigarada bulunan nikotin, damar tıkanıklığı yaparak kan akışını ve oksijen miktarını kısıtlayıp iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca sigara içmek implantın çevresinde bulunan diş etlerinin hasarlanmasına yol açarak impanlatın ömrünü kısaltabilir.
  • Yaralanma veya hasarlanma: Bazı durumlarda diş implantları dikkat edilmesine rağmen hasarlanabilir. Özellikle yüze veya ağız bölgesine alınan darbeler, implant üzerinde duran kronların zedelenmesine yol açabilir. Diş implantlarına zarar verebilen unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Yüz ve çenede yaralanmalar
  • Sert yiyecekler çiğnemek
  • Yapışkan yiyecekler çiğnemek
  • Çeşitli ambalajları veya şişe kapaklarını açmak için dişleri kullanmak

Çene kemiğine yerleştirilen implant, ömür boyu kalıcı olsa da yukarıda verilen maddeler kronların hasarlanmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda kronların değiştirilmesi gerekebilir. Bu değişim, kronun aldığı hasara veya çene kemiğindeki titanyumun ne kadar etkilendiğine bağlıdır. Çene travması gibi durumlar ise implantın gevşemesine yol açarak implantın yeniden sabitlenmesi gerekliliğine sebep olabilir.

  • Genel sağlık durumu: Bireyde daha önceden var olan tıbbi durumlar, implantın kullanım süresini etkileyebilir. Özellikle diyabet gibi bağışıklığı düşüren hastalıklar, diş implantının tedavi sürecini ve implantın ne kadar dayanacağını etkileyebilir. Bundan dolayı bu hastalıklara sahip bireylerin implant tedavisinden önce doktoruyla konuşması ve buna yönelik bir yaşam tarzı oluşturması gerekebilir.
  • İmplantın takıldığı konum: Diş implantlarının ömrü, dişin tipine ve yerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çünkü ağızda bulunan her dişin kendine ait görevleri vardır. Bazı dişler çiğnemede, bazıları ısırmada ve bazıları da konuşma gibi işlevlerde görev alır. Daha sık kullanılan ve üzerine sürekli baskı uygulanan dişlerin yıpranması diğer dişlere nazaran daha hızlı olabilir.
  • Dişleri gıcırdatmak: Sıklıkla psikolojik bir durum olan diş gıcırdatmak, diş implantlarının ne kadar süre dayanacağını etkileyen bir diğer faktördür. Bruksizm olarak da bilinen bu durum, bireyin çenesini kuvvetli bir şekilde sıkması ve dişlerini gıcırdarmasıdır. Bu, dişlerin üzerinde büyük bir baskı oluşturarak zamanla dişlerin aşınmasına yol açabilir. Aşınma süreci devam ederse dişlerde çatlak veya kırık oluşmasına sebep olabilir. Diş gıcırdatma hem doğal dişleri hem de implantları olumsuz yönde etkiler. Çeneyi kuvvetli bir şekilde sıkmak implantın ezilmesine veya yerinden oynamasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda özellikle geceleri uyurken ağıza koruyucu bir plak takılarak diş gıcırdatması kontrol altına alınabilir.

İmplant Diş Tedavisi Kaç Yıl Dayanır?

İmplant diş tedavisi kaç yıl dayanır sorusunun yanıtını vermek için hasta hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Çünkü implantın dayanıklılığı hastanın genel sağlık durumuna ve uyguladığı ağız bakıma göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak yapay bir diş kökü görevi gören diş implantı, gerekli bakımlar yapıldığı takdirde uzun yıllar boyunca kullanılabilir. Çene kemiğine yerleştirilen titanyum implant, çene kemiği ile kaynaştığından dolayı kalıcıdır. Ancak implantın üzerine yerleştirilen kron yapısı, çeşitli durumlardan dolayı hasarlanabilir. Yaklaşık olarak 15 ila 20 yıl sonra bu kronların değiştirilmesi ve yenilenmesi gerekebilir.

Diş İmplantı Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş implantlarının ne kadar süre dayanacağı bireyin ağız ve diş hijyenin göre değişiklik gösterebilir. Diş implantı bakımı nasıl yapılır sorusunun yanıtı, genel olarak doğal dişlerin bakımı ile aynıdır şeklinde verilebilir. Düzenli olarak günde iki kez dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak, diş etleri ve dişlerin sağlığı açısından önemlidir. Diş implantına sahip bir birey, doğal dişlerine uyguladığı bakımı diş implantına da uygulayarak sağlıklı ve dayanıklı bir implanta sahip olabilir. Ayrıca düzenli şekilde doktor kontrolüne gitmek, implantta oluşan hasarların erkenden tespit edilip buna uygun bir tedavi yöntemi uygulanmasına yardımcı olabilir. Bu sayede doktor, implantın ihtiyacı olan bakımları uygulayarak, daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilir.

Diş İmplantı Tedavisi ve Fiyatları

Diş implantı, çeşitli sebeplerden dolayı eksilmiş veya hasarlanmış dişlerin yerine yeni diş yapılmasıdır. Estetik ve kalıcı bir yöntem olan diş implantının fiyatı, yapılan implantın türüne göre değişiklik gösterebilir. Fiyat belirlemede implantın yapıldığı kurum da en az implant türü kadar önemli rol oynar. Diş implantı yaptırmayı düşünüyorsanız, diş implantı tedavisi ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için diş doktorunuza danışabilirsiniz.

* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.