Sağlıklı ve güzel görünen dişlere herkes sahip olmak ister. Ama ne kadar dikkat edilse ve bakımlı olunsa da dişlerdeki bazı yapısal bozukluklar bu görüntüye engel olabilir. Çarpıklık, pürüzlü dişler, anormal diş uzunlukları gibi dişlerdeki yapısal bozukluklar hem hoş bir görüntü oluşturmaz hem de çeşitli ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir. Dişlerdeki yapısal bozuklukların giderilmesinde kullanılan tedavi yöntemleri arasında diş törpüleme yer alır.
Diş Törpüleme Nedir?
Diş törpüleme, temelde dişin küçültülmesine dayalı olan, diş kırıkları, çarpık dişler, diş çürükleri, lekeli dişler ve olması gerekenden uzun dişler için uygulanan bir işlemdir. Genellikle tıbbi amaç ile kullanılsa da bazı durumlarda dişin güzel görünmesi için estetik amaçla da yapılır. Estetik olarak uygulanan törpüleme işlemi, diş konturlama olarak adlandırılır. Diş konturlama sırasında törpüleme yapılarak dişe istenen şekil ve belirgin görüntü kazandırılır. Diş probleminin tedavisi için de yapılsa dişin güzel görünmesi için de yapılsa hastanın ağız ve çene yapısının değerlendirilmesi gerekir. Doktor, diş röntgeni isteyerek hastanın ağız ve çene yapısına göre uygulanacak törpüleme işleminin ne şekilde yapılması gerektiğine karar verir. Diş törpüleme tedavisi, yetişkinlere veya süt dişleri dökülüp yeni dişleri çıkmış çocuklara uygulanabilen bir tedavidir.
Diş Törpüleme Faydaları Nelerdir?
Ağız, diş sağlığı ve hijyeni için dişlere bakılması ve özen gösterilmesi önem taşıdığından diş törpüleme gibi işlemlere ihtiyaç duyulur. Diş törpüleme işlemi ile dişe istenen şeklin verilmesinin yanı sıra dişteki bakteriler uzaklaştırılabilir ve bakterilerin diş boşluklarına yerleşmesi önlenebilir. Diş törpüleme işlemi, farklı durumlarda ihtiyaç duyulabilen bir işlem olduğu için faydaları da çeşitlidir. Diş törpüleme işleminin faydaları şöyle sıralanabilir:
- Lekeli görünen dişler törpülenerek temizlenir ve güzel bir görüntü kazanır.
- Olması gerekenden uzun olan dişler fonksiyonel sorunlara neden olduğundan törpülenerek yeterli ölçüde küçültülür.
- Diş çarpıklıkları, dişin çene yapısına uyumsuzluğu, dişler arasındaki boyut farklılıkları gibi durumlarda hem estetik hem de tıbbi amaçla diş törpüleme yapılmasında fayda vardır.
- Kırık ve pütürlü dişlerin varlığı o boşluklarda bakteri ve yemek artığı birikimine neden olacağı için bu pürüzler diş törpüleme ile ortadan kaldırılabilir.
- Dişlerin üzerinde çeşitli kısımlarda bakteri birikimi sonucu tartar (diş taşı) ve plak oluşumu görülür. Doktor tarafından yapılan diş törpüleme işlemi ile tartar ve plaklar temizlenebilir.
Diş Törpüleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş törpüleme işlemi için öncelikle doktor muayenesi gerçekleştirilir, sonrasında ise doktor röntgen ve gerekirse tahlil ister. Röntgen sonucunda kişinin ağız ve çene yapısına göre dişin olması gereken şekli ve uzunluğu belirlenir. Gülümseme haritası oluşturularak dişlerin istenen şekli tespit edildiğinde buna uygun olarak törpüleme işlemine başlanır. Törpüleme işlemi, önceden dişlerin üzerinde yapılan işaretlemelere göre diş aşındırıcı aletler yardımıyla yapılır. Lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için hastalar uygulama esnasında ağrı ya da acı hissetmezler. İşlemden sonra dişlerde bir miktar hassaslaşma söz konusu olabilir; ama işinde başarılı doktorlar tarafında gerçekleştirilen tedavilerde diş zarar görmez. Sadece diş minesi üzerinde kontrollü bir şekilde 1-1,5 mm kadar bir aşındırma yapılır. Bu sebeple diş hasarı veya diş kaybı yaşamamak için güvenilir bir klinik ve güvenilir bir hekim tercih edilmelidir.
Çocuklarda Diş Törpüleme
Çocuklarda diş törpüleme; çok gerekli olmadıkça tercih edilmeyen bir tedavidir. Çünkü çocuklarda belirli bir süre sonra süt dişlerinin dökülmesi ve yeni dişlerin ağız ve çene yapısındaki yerine oturması zaman alır. Çenedeki yerine tam olarak oturmamış dişlere yapılacak müdahaleler, ileride sorunlara yol açabileceği için sadece mecbur kalınan durumlarda törpüleme yapılabilir. Diş törpüleme tedavisi, genellikle süt dişleri dökülüp yeni dişleri çıkmış çocuklara uygulanan bir tedavi şeklidir. Çocuklarda diş çürükleri, diş kırıkları, dişteki pürüzler ve tartar oluşumu gibi sağlık sorunlarında törpüleme yapılır. Estetik amaçlı ve dişin boyutu ile ilgli törpülemeler pek fazla tercih edilmez. Çünkü yaş ilerledikçe ve kişinin çene yapısı oturdukça dişlerin görünen boyutlarında değişiklik meydana gelebilir.
Diş Törpüleme Ne Zaman Kullanılır?
Diş törpüleme tedavisi, doktorların öncelikli tercih ettiği tedaviler arasında yer almaz. Çünkü törpüleme ile diş üzerinde aşındırma yapmak mine tabakasına zarar verebileceği için sadece gerekli durumlarda yapılır. Bu sebeple ‘’Diş törpüleme ne zaman kullanılır?’’ sorusunun cevabı genellikle 18 yaş sonrası olur. Gerekli olduğu durumlarda çocuklara da uygulanabilen acısız bir işlem de olsa kişinin çene ve diş yapısı yerleştikten sonra daha çok tercih edilir. Diş törpüleme tedavisi, diş ağızda rahatsızlık verecek duruma geldiğinde ve orantısız bir görüntü oluşturduğunda kullanılır. Diş törpüleme işleminin uygulandığı diğer bir durum ise diş kırığı, tartar ve plak oluşumu, dişte lekelenme ve diş çürüğüne kadar giden sağlık sorunları oluştuğu zamanlardır. Diş törpüleme tedavisi için ideal zamanı belirlerken mevcut başka bir ağız sağlığı problemi olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Eğer başka bir sağlık sorunu varsa önce o tedavi edilmeli sonra diş törpüleme uygulanmalıdır. Törpüleme tedavisi, çok sık uygulanabilen bir tedavi şekli olmadığı için işlem sonrasında ağız ve diş sağlığına özen göstererek aynı sağlık sorunlarını tekrar yaşamamak için çabalamak doğru davranış olacaktır.
Diş Törpüleme Tedavisi
Diş törpüleme tedavisini, öncesi ve sonrasıyla bir bütün olarak ele almak gerekir. Çünkü başarılı bir diş törpüleme tedavisi için öncesinde başarılı bir planlama ve sonrasında dişlerin korunması önem taşır. Diş törpüleme tedavisi, sağlık için de yapılsa estetik amaçlı da yapılsa kişinin ağız ve çene yapısına uygun şekilde bir gülüş haritası çıkarılarak planlanır. Sonrasında bu haritaya göre diş üzerinde işaretlemeler yapılır ve törpüleyerek aşındırma işlemi uygulanır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirildiğinden acılı olmamasına rağmen işlem sonrasında uyuşukluk gittiğinde dişte hassaslık hissedilebilir. Diş törpüleme tedavisi sonrasında ise dişin eski gücünü kazanması için kalsiyum, demir ve fosfor gibi minerallerin yeterli miktarda alınmasına özen gösterilmesi gerekir. Aşınma sonucu hassaslaşan dişin zarar görmemesi için özellikle bir süre asitli yiyecek ve içecekler, aşırı soğuk ve sıcak besinler tüketmemek gerekir. Ayrıca kabuklu ve sert besinler tüketmemeli ve olası darbelerden ağız ve dişler korunmalıdır.
Diş Törpüleme Tedavisi Fiyatları Nelerdir?
Diş törpüleme tedavisi ile ilgili merak edilen konulardan biri de tedavinin fiyatlarıdır. Diş törpüleme tedavisi fiyatları, dişteki sorunun çeşidine, tedavinin zorluğuna, törpülemeyi yapacak doktora ve törpüleme işleminin yapılacağı kliniğe göre değişiklik gösterebilir. Elbette ne kadar çok dişe işlem uygulanacağı ve tedavinin süresi de fiyatı etkileyen parametreler arasında yer alır. Diş törpüleme tedavisinde, ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğundan ve yanlış bir uygulamada diş hasarı ve diş kaybı yaşanabileceği için, tedavinin fiyatı tercih sebepleri arasında arka sıralarda yer alır. Öncelikli tercih güvenilir bir klinik/hastane ve tecrübeli bir doktor bulmaktır.
Siz de diş yapınızdan kaynaklı sağlık sorunları yaşıyorsanız veya dişlerinizin görüntüsünden memnun değilseniz hekiminize danışarak diş törpüleme tedavisine uygun olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Doktorunuz muayene sonrasında tedaviye uygun gördüğü takdirde birlikte gülüş tasarımı yaparak istediğiniz görüntüde dişlere sahip olabilirsiniz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.