Dt. Zeynep Deniz

Ağız ve Diş Sağlığı - Diş Hekimi

Diş Kökü İltihabı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kökü iltihaplanması; her yaştan insanda görülebilen, bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Dişin herhangi bir sebepten dolayı zarar görmesi, oluşan boşluktan bakterilerin diş köküne ulaşmasına neden olabilir. Diş kökünde uygun yaşama ortamı bulan bakteriler de diş kökünün iltihaplanmasına yol açabilir. İltihaba bağlı oluşan apse, diş etinde ağrıya yol açar.

Diğer bakteriyel enfeksiyonlar gibi diş kökü iltihabı çeşitleri de tedavi gerektirir. Aksi takdirde enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Enfeksiyonun yayılmasından kaynaklı olarak sepsis gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Diş Kökü İltihabı Nedir?

Diş yapısını oluşturan dentin ve diş minesi, aynı zamanda diş kökünün korunmasını da sağlar. Dış etkenlerden dolayı dişin yapısının bozulması, dentin ve diş minesinin zarar görmesine yol açabilir. Yapısı bozulan dişin dış yüzeyinden dişin köküne doğru çeşitli yollar açılabilir. Diş kökü iltihabı da dişin kökünde ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür.

Dişin yüzeyinden açılan boşluktan diş köküne ulaşan bakteriler, diş kökünün iltihaplanmasına neden olur. Her yaştan insanda ortaya çıkabilecek bir hastalık olmakla birlikte tedavisinin geciktirilmemesi sağlık açısından oldukça önemlidir.

Diş Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diğer bazı diş hastalıklarında olduğu gibi diş kökü iltihabı da yoğun diş ağrılarına neden olur. Yine diğer diş hastalıklarında da sıkça görüldüğü üzere tedavinin geciktirilmesi kulak ve lenf ağrılarının oluşmasına yol açabilir. Bu da ağrının daha geniş alana yayılarak şiddetinin artması anlamına gelir. En yaygın görülen belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Başın belirli bölümlerine yayılan yoğun ağrı,
  • Aşırı sıcak veya soğuk gıdalara karşı duyarlılık,
  • Isırma, çiğneme ya da yutma sırasında zorlanma ve ağrı,
  • Ateş,
  • İltihaptan kaynaklı ağızda kötü tat ve buna bağlı olarak ağız kokusu,
  • Çene altı lenf düğümlerinin şişmesi.

Diş Kökü İltihabına Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Dişin en iç kısmında pulpa adı verilen dişin bağ dokusunu, damarları ve diş sinirlerini oluşturan bir doku mevcuttur. Bakterilerin bir nedenden dolayı pulpaya saldırmasından kaynaklı olarak diş kökü iltihabı görülebilir. Dişin yapısının bozularak bakterilerin buraya yerleşmesi ise bireylerin ağız bakımıyla doğrudan ilgilidir.

Düzenli olarak ağız bakımını yapmayan bireylerde diş problemleri görülme olasılığı oldukça yüksektir. Gerekli diş bakımını yapmamak; diş çürükleri, diş eti iltihabı, diş kökü iltihabı gibi ağız ve diş hastalıklarına yol açabilir. Şekerli gıdalar tükettikten sonra dişleri fırçalamamak da diş hastalıklarına yol açan etkenler arasındadır. Bunun yanında anatomik sebeplerden dolayı da diş kökü iltihabı ya da diğer diş hastalıkların görülme olasılığı vardır.

Diş Kökü İltihabında Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Bakteriyel hastalıkların tedavisi, ancak antibiyotikler gibi ciddi ilaçlarla mümkün olmaktadır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonların tedavi edilmemesi, enfeksiyonun yayılmasına ve daha ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle diş kökü iltihabı olan bir hastanın vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir; çünkü iltihaptan kaynaklı ciddi ağrıların görülme olasılığı yüksektir. Enfeksiyonun ilerlemesi halinde ağrıya ateş de eşlik eder. Daha ciddi belirtilerle karşılaşmamak amacıyla bir an önce muayene olmak oldukça önemlidir.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Diş kökü iltihabı belirtileri, diğer ağız ve diş hastalıkları ile benzerlikler içerir. Bu nedenle ayırıcı teşhis yöntemleri uygulanması gerekir. Öncelikli olarak fiziki muayene uygulanır. Dişe dokunulduğunda ağrının ve sızının artması bir ipucu olabilir.

Diş röntgeni çekilerek genellikle iltihabın mevcut olup olmadığı ya da yayılıp yayılmadığı tespit edilebilir. Böylece hastalığın ciddiyeti saptanabilir. Röntgen ile tespit edilemeyecek kadar fazla yayılan iltihaplar ise BT taraması ile tespit edilir. Böylece uygun teşhis ile uygun tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Diş Kökü İltihabı Kaç Günde Geçer?

Hastanın ve hastalığın durumuna göre iyileşme süresi değişiklik gösterir. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde sıklıkla antibiyotikler kullanılır. Enfeksiyonun çok fazla ilerlemesi ya da diğer bölgelere yayılması tedavinin süresini uzatabilir.

Diş kökü iltihabının yok olmasının ardından kanal tedavisi gibi diğer diş tedavi yöntemleri gerekebilir. Tedavilerin de ne kadar süreceği; ancak muayeneden ve ilaç kullanımından sonra saptanabilir. Bu nedenle diş kökü iltihabının kaç günde geçeceğine ilişkin kesin bir gün vermek mümkün değildir.

Diş Kökü İltihabı Tedavisi

Tedavinin temel amacı, bakteri kaynaklı iltihabın ortadan kaldırılmasına dayanır. Bunun gerçekleşebilmesi için uygulanacak ilk tedavi yöntemi, antibiyotik tedavisidir. Dişte meydana gelen bir hastalığa müdahale etmeden önce mevcut iltihabın iyileşmesi gerekir. Aksi takdirde uygulanan tedaviden kaynaklı diğer dokuların da iltihaptan etkilenmesi söz konusu olabilir.

Diş kökünde oluşan iltihap ileri seviyede ise apse, kesi açılması yoluyla da boşaltılabilir. İltihap tedavisinin ardından kanal tedavisi veya son aşama olarak diş çekimi gerekebilir. Kanal tedavisinde pulpa dokusu çıkarılır ve burası doldurularak tekrardan kapatılır. Kanal tedavisine rağmen hastalık tekrarlarsa dişin çekilmesi gerekebilir.

Diş Kökü İltihabı Ameliyatı

Tüm tedavi yöntemlerine rağmen diş kökü iltihabının tekrarlaması halinde cerrahi müdahale gerekir. Enfeksiyon tedavisi sonrasında uygulanan kanal tedavisi sırasında pulpa bazen tamamen çıkarılamayabilir ve bu nedenle hastalık nüks edebilir. Böyle durumlarda cerrahi müdahale ile diş kökünün en ucuna ulaşmak mümkün olur.

Ameliyat, genel anestezi ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem genellikle çok uzun sürmez ve ameliyatı ancak bir ağız ve çene cerrahı yapabilir. Ameliyat sonrasında kalan dokuda yeniden iltihap oluşmaması için kısa süreli antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Diş Kökü İltihabı Bitkisel Çözüm

Bakteriyel bir enfeksiyonun tedavi edilebilmesi için antibiyotik tedavisi mutlaka gereklidir. Aksi takdirde diş kökü iltihabı yayılabilir ve daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ancak birtakım bitkisel yöntemler antibiyotik tedavisinin daha etkili olmasını hatta hastalıktan kaynaklı belirtilerin hafiflemesini sağlayabilir.

  • Ilık bir suya tuz veya karbonat karıştırarak oluşan çözelti ile gargara yapmak iltihabın ilerlemesini önleyebilir.
  • Kabartma tozu ile ılık su karışımı ile gargara yapmak ağız kokusunu giderici ve iltihap önleyici etki sağlayabilir.
  • Kekik, karanfil, çay ağacı ve lavanta gibi bitkileri bir pamuk yardımıyla iltihaba hafifçe sürmek enfeksiyonu dindirmeye yardımcı olabilir.
  • Çiğ sarımsağı iltihabın olduğu bölge ile ısırmak ya da bir süre ısırarak bölgeyi sarımsağa maruz bırakmak antibakteriyel etki oluşturabilir.

Tüm bu bitkisel çözümleri uygulamadan önce doktora danışmak önemlidir. Çünkü ters bir etki, iltihabın yayılmasına ve enfeksiyonun daha ciddi bir duruma gelmesine yol açabilir.

Diş Kökü İltihabı Nasıl Önlenir?

Diş kökü iltihabını önlemenin en etkili yöntemi, ağız ve diş sağlığına dikkat etmektir. Dişler, çok sağlam da olsa günümüz yapay gıdalarından dolayı beklenmedik anlarda zarar görebilir. Bunun önüne geçebilmek amacıyla günde en az iki defa dişleri florürlü diş macunuyla iki dakika fırçalamak gerekir. Diş aralarını temizlemek amacıyla diş ipi kullanmak oldukça önemlidir.

Diş fırçasının yapısı bozulduktan sonra değiştirilmesi ihmal edilmemelidir. Şekerli ve asitli gıdalar tüketmemek, tüketilmesi durumunda ise hemen ardından dişleri fırçalamak önem taşır. Altı ayda bir hekim kontrolüne giderek ağız ve diş sağlığını kontrol ettirmek de ihmal edilmemelidir.

Diş Kökü İltihabı Komplikasyonları Nelerdir?

Diş kökü iltihabının kendiliğinden iyileşmesi mümkün değildir. Çünkü ortada yapısı bozulan bir diş vardır ve diş tedavisinin sağlanması gerekir. Aksi takdirde enfeksiyon öncelikli olarak çeneye, daha sonra boyuna ve başa yayılır. Sinüs boşluklarının iltihaplanması da bir diğer komplikasyon olarak ortaya çıkabilir.

Enfeksiyonlar, bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olabilir. Ayrıca enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılmasından kaynaklı olarak sepsis gibi ciddi hastalıklar da ortaya çıkabilir.

Diş kökü iltihabı ya da diğer ağız ve diş sağlığı hastalıklarının önüne geçmek için ağız bakımına dikkat etmek önemlidir. Eğer her şeye rağmen diş kökü iltihabı oluşmuşsa vakit kaybetmeden muayene olmak ve sağlığınıza kavuşmak için tedavi olmak gerekir.

* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.