Diş hekimleri tarafından çok farklı türde diş sağlığı hizmeti verilse de aynı zamanda kozmetik işlemler de uygulanır. Bu kozmetik işlemlerin amacı genellikle daha simetrik dişler elde etmek, gülüş tasarımı gibi estetik uygulamalar yapmak ve diş kusurlarının kapatılmasını sağlamaktır. Dişlerinde ve diş etlerinde bir problem bulunmayan; fakat dişlerinin görüntüsünden memnun olmayan kişilerin sıklıkla tercih ettiği işlem, diş kaplamadır. Diş kaplama, farkı malzemeler ile gerçekleştirilebilen kalıcı bir kamuflaj yöntemidir. Kalıcı bir işlem olması sebebiyle mutlaka uzman bir kadro ile gerçekleştirilmelidir; fakat uzmanlık ve tecrübe arttıkça fiyatlarda da değişiklik olması doğaldır. Diş kaplama hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplamaları, dişlerin görünümünü iyileştirmek amacıyla kullanılan malzemelerdir. Genellikle kırık, yontulmuş ve renksiz diş alanlarının kozmetik olarak iyileştirilmesini içerir. Porselen ya da reçine olarak imal edilen ve dişi kaplamada kullanılan bu ince malzemeler, diş yüzeyine kalıcı olarak yapıştırılır. Dişin ön yüzüne yapıştırıldığı için geride kalan deformite yüzeysel olarak kapamış olur. Kaplama yapılmasının ana nedeni kozmetik olarak fayda sağlamak olsa da kişiye başka yararları da vardır. Kaplamalar yardımıyla düzeltilebilen kusurlar şunlardır:
- Kırık dişler
- Renk bozuklukları
- Diş boşlukları
- Küçük dişler
- Sivri ya da şekil bozukluğu olan dişler
- Gülüş bozuklukları
Kaplama işleminin uygulanması, bir dizi hazırlık gerektirse de daha pratik ve hızlı gerçekleştirilen kaplama işlemleri de mevcuttur. Kaplama, kişinin daha beyaz ve düzgün dişlere sahip olmasını sağlayan kalıcı bir işlemdir. Dişin tamamını kaplamaz ve bir tedavi yöntemi değildir. Dişlerin sadece ön yüzeyini kaplayarak geri kalan kısmının kamufle olmasını temin eder. Her dişin birbirine uygun boyutta görünmesini sağlayabilir. Genellikle tek bir dişe değil birden fazla dişe uygulanarak uyumlu bir görüntü elde edilmesi amaçlanır.
Porselen Kaplamalar
Öncelikle diş hekimi tarafından kaplama yapılacak dişlerin bir görüntüsü elde edilir. Bu işlem, dişleri kaplayan bir materyal yardımıyla yapılır. Bu yolla çıkarılan kalıp, kaplama üretilecek laboratuvara gönderilir. Porselen kaplama, diğer kaplama çeşitlerine göre daha az lekelenir; fakat uygulama süresi daha uzundur. Porselen kaplamalar aynı zamanda uzun ömürlü kaplamalardır; fakat uygulanma süreleri daha uzundur. Daha uzun sürede gerçekleştirilmesinin sebebi bir laboratuvarda kişinin diş şekline uygun kaplama hazırlanmasıdır. Bu kaplamaların diş yüzeyine tutunması için diş yüzeyinin iyi şekilde pürüzlendirilmesi gerekir. Özellikle diş üzerindeki beyazlatma işlemi ile geçmeyen lekelerin giderilmesi, eski dolguların görülmesinin engellenmesi, kırıkların kamufle edilmesi ve daha simetrik bir gülüş elde edilmesi gibi nedenlerle tercih edilir. Fakat eğer diş hekimi pürüzlendirme işlemini fazla uygularsa kaplamalar, diş yüzeyine sağlıklı şekilde yapışamaz.
Seramik Kaplamalar
Seramik kaplamalar, porselen kaplamalar ile çok benzer şekilde hazırlanır; fakat kalıp sonrası üretilmeleri daha uzun sürebilir. Uzun bir üretim süreci olsa da dişlerin hazırlanma süresi daha kısadır. Seramik kaplamalarda zirkonyum kullanılır ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı ekstra dirençli yapıya sahiptir. Kalıcı bir çözüm sağlayan seramik kaplamalar, uygulanmadan önce de diş minesinin aşındırılması gerekir. Seramik kaplamaları porselenden ayıran özelliği fiyatının daha ekonomik olabilmesi ve biraz. daha hızlı gerçekleşmesidir. Fakat iki kaplama çeşidi de ortalama aynı süreler kalıcılık sağlar.
Kompozit Reçine Kaplamalar
Kompozit reçine uygulamasında kaplama öncesi bir diş hekimi tarafından kaplama yapılacak dişlerin yüzeyi aşındırılır. Genellikle tek ziyaret ile gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Biraz daha hassas olan bu kaplamalar, 5-7 yıl kadar kalıcılık sağlar. Kompozit kaplama da kendi içerisinde ikiye ayrılır. Direkt kompozit kaplama ve dolaylı kompozit kaplama olarak uygulanabilir. Direkt kompozit kaplamalar, doğrudan diş yüzeyine uygulanır. Diş yüzeyinde şekillendirme yapılarak düzeltmelere elverişlidir. Dolaylı kompozit kaplamalar ise porselen kaplamalar gibi diş yüzeyinde değil de bir laboratuvarda hazırlanır. Kompozit kaplamaların ihtiyaç anında çıkarılıp tamir edilmesi de mümkündür.
Diş Kaplama İşlemi Nasıl Uygulanır?
Diş kaplamasına karar verildikten sonra ilk olarak diş yaptırmak için diş hekiminden onay almak gerekir. İşleme başlamak için diş hekimi diş minesinin bir kısmını kazır. Ardından dişler için özel bir kalıp oluşturulur. Alınan kalıp, laboratuvara gönderilerek karar verilen materyal ile kaplamalar oluşturulur. Fakat kompozit kaplama seçildiğinde bu işleme gerek duyulmaz. Laboratuvarda birkaç hafta içerisinde oluşturulan kaplamalar, kişiye uygulanmadan önce dişlere bir ön hazırlık yapılır. Dişler temizlenir, parlatılır ve yüzeyleri pürüzlü hale getirilir. Pürüz oluşturulan dişlere bir siman yani yapıştırmak için uygun madde uygulanır. Bu maddenin üzerine kaplama yerleştirilir. Kaplamaların üzerine ışık verilerek kimyasalların etkinleştirilmesi sağlanır.
Doğrudan kompozit kaplama işleminde ise süreç daha farklı ilerler. Kişiler işlem sonrası günlük hayatlarına devam edebilirler. Diş minesi, bu işlem için de aşındırılır. Aşındırılan diş yüzeyine bir yapıştırıcı uygulanır. Uygulanan bu yapıştırıcı üzerine kompozit kaplama malzemeleri eklenir. Bu işlem için de en son ışık yardımıyla sabitleme gerçekleştirilir. Her iki işlemden sonra da anestezinin etkisi geçtikten sonra yemek yemeye başlanabilir.
Diş Kaplamaları Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kaplama işleminin gerçekleştirileceği dişler, mutlaka sağlıklı olmalıdır. Aynı zamanda sadece dişlerin değil diş etlerinin de sağlıklı olması gerekir. Eğer diş çürükleri bulunuyorsa kaplamadan önce bu çürükler tedavi edilmelidir. Diş kaplamalarından önce diş minesinin bir kısmı kazındığı için geri alınamayan bir işlemdir ve dişlerini gıcırdatma gibi alışkanlığı olan kişiler için yanlış bir seçim olabilir. Nadir durumlardaysa zamanla diş kaplamaları gevşeyebilir. Bu durumda kaplamalar, diş hekimi tarafından tekrar uygulanabilir. Kaplama yapıldıktan sonra dişlerin korunması önem taşır. Hassas olan bu kaplamalar, kolayca çatlayabileceği için sert cisimlerin çiğnenmemesi gereklidir. Kaplamaları korumak için yapılması gereken diğer uygulama ise her gün dişlerin fırçalanması ve ağız sağlığına dikkat edilmesidir. Diş kaplamalarının bakımı için uygulanabilecekler şunlardır:
- Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak
- Aşındırıcı olmayan bir diş macunu kullanmak
- Diş ipi ile dişlerin arasını temizlemek
- Düzenli olarak muayeneye gitmek
- Dişleri bir şeyleri yırtmak, koparmak, kırmak gibi aktivitelerde kullanmamak
Diş Kaplama Fiyatları
Diş kaplama fiyatları, her tıbbi kozmetik uygulama gibi doktora ve kullanılan malzemeye göre farklılık gösterir. Kullanılan kaplama materyali, fiyat farklılığındaki ana etkeni oluşturur. Diş hekiminin tecrübesi arttıkça daha kaliteli sonuçlar elde edileceği için fiyatlarda da artış olması muhtemeldir. Kalıcı bir işlem olan diş kaplama, mutlaka alanında uzman bir kadro ile kişiye uygun materyaller kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Bununla birlikte sadece diş hekiminin tecrübesi yeterli olmaz. Kaplamayı oluşturan teknikerlerin de tecrübeleri önemlidir ve bu durum da fiyatlara etki eder. Bir kozmetik işlem olduğu için kişinin renk taleplerini de göz önünde bulundurarak uygulanır. Kaplamalar planlanırken renklerinin ve uygulanacağı diş sayısının da fiyatlar için göz önünde bulundurulması gerekir. İşlemlerin sonunda kaplamalar, simetrik bir diş görüntüsü ve gülüş oluşturulması için yeterlidir. Fiyatlar hakkında net bir miktar belirlemek mümkün olmasa da fiyat değişikliklerine neden olan etkenler şunlardır:
- Kaplama çeşidi
- Diş hekiminin tecrübesi
- Kaplamayı hazırlayan teknikerin tecrübesi
- Tedavi uygulanan diş sayısı
- Sigorta durumu
Kişinin dişlerinden memnun olmadığında görüntüsünü değiştirmek için başvurabileceği diş kaplama yöntemi için mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Diş kaplama fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için bir sağlık kurumu ile iletişime geçebilirsiniz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.