Diş eti hastalıkları; dişi koruyan ve destekleyen dokularda ortaya çıkan, nüfusun büyük çoğunluğunu etkileyen sağlık sorunlarıdır. Önceleri diş etlerinde kızarıklık, kanama, hassasiyet, iltihap gibi belirtilerle kendisini gösteren diş eti hastalıkları tedavi edilmezse diş eti çekilmesi, tıp literatüründeki adıyla periodontitis adı verilen sağlık sorununa neden olabilir. Çoğu zaman diş eti hastalıkları ya da yetersiz ağız ve diş hijyeni ile ilgili olan periodontitis çeşitli faktörlerin etkisiyle hiç diş eti problemi olmayan, ağız hijyenine önem veren kişilerde de görülebilir. Diş eti çekilmesi nedir? Diş eti çekilmesi tedavisi evde nasıl yapılır? Diş eti çekilmesi ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi, tıbbi literatürdeki adıyla periodontitis çeşitli faktörlerin etkisiyle zamanla dişleri destekleyen ve çevreleyen yumuşak dokunun zarar görmesi ve buna bağlı olarak dişlerin kök yüzeyinin meydana çıkması olarak tanımlanabilir. Diş eti çekilmeleri hem dişlerin fonksiyonunu yerine getirmesine engel olur hem de estetik görünümü bozar. Bu durum periodontitis sorunu bulunan kişilerde rahatsızlık yaratan bir durumdur. Diş eti çekilmesinin pek çok farklı çeşidi vardır. Bunlar arasında en sık rastlanan periodontitis çeşitleri şunlardır:
- Kronik diş eti çekilmesi (kronik periodontitis): Diş eti çekilmeleri içerisinde en sık rastlanan hastalık tipi kronik periodontitistir. Kronik diş eti çekilmesi yetişkinlerde yaygın olarak görülen periodontal hastalık çeşididir. Kronik periodontitiste hastalığın seyri oldukça yavaştır. Bu nedenle belirtileri oldukça geç fark edilir. Hastalık genellikle ağrıya neden olmadığından hastalar tedavi ihtiyacı hissetmezler. Ancak tedavi edilmediğinde plaklar önce diş etinde birikir ve diş etini eritmeye başlar, sonunda diş kemiği erimeye başlayarak diş kaybı sürecini hızlandırır.
- Agresif diş eti çekilmesi (agresif periodontitis): Agresif diş eti çekilmesi daha çok gençlerde görülen bir sağlık sorunudur. Kronik diş eti çekilmesine göre nüfustaki yaygınlığı daha az ancak hastalığın şiddeti daha fazladır. Genellikle ergenlik döneminde başlayan agresif periodontitis lokal ve genel olarak iki sınıfa ayrılır. Lokal diş eti çekilmesinde belirtiler daha az ama kemik kaybı fazladır, genel diş eti çekilmesinde ise hem belirtiler fark edilir düzeydedir hem de kemik kaybı daha ileri boyuttadır.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diş eti çekilmesi için risk faktörleri ile ilgili yapılan çalışmalar çevresel ve genetik pek çok faktörün diş eti çekilmesine neden olabileceğini göstermektedir. Peki diş eti çekilmesi neden olur? Diş eti çekilmesine neden olabilecek faktörlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Yetersiz ağız hijyeni: Periodontitis her yaşta görülmekle birlikte ileri yaş grubundaki kişilerde daha sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Uzun süre ağız ve diş hijyenine yeteri kadar önem vermeyen kişilerde zamanla diş etlerinde biriken plak ve bakteriler diş etlerini aşındırmaya başlar.
- Periodontal hastalıklar: Diş eti iltihabı gibi periodontal hastalıklar erken dönemde tedavi edilmezse plaklar diş etini aşındırmaya devam eder, bu da diş eti çekilmesi ve kemik kaybı riskini artırır.
- Kronik hastalıklar: Araştırmalar diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıkların diş eti çekilmesi için risk faktörü olduğunu göstermektedir. Diyabet hastalarında kandaki yüksek şeker düzeyi sinirlere zarar verebilir. Bu durum immün sistemin yeterince çalışmamasına neden olarak enfeksiyon riskini artırabilir.
- Genetik faktörler: Özellikle gençlerde yaygın olarak görülen agresif diş eti çekilmelerinde genetik faktörlerin etkisi fazladır.
- Zararlı madde kullanımı: Tütün ürünleri ve alkol gibi zararlı maddeleri kullanan kişilerde diş eti çekilmesine daha sık rastlanır.
- Yanlış diş fırçalama teknikleri: Dişleri sert fırçalarla ve sert bir şekilde fırçalamak diş etlerinde aşınmaya neden olabilir.
- Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar: Kanser, AIDS, immün yetmezlik gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar oral bölgede daha fazla enfeksiyon gelişmesine neden olabilir.
- Hormonal değişiklikler: Hamilelik, menopoz ve ergenlik gibi dönemlerde yaşanan hormonal değişiklikler diş eti çekilmesine neden olabilir. Aynı zamanda kullanılan bazı hormon ilaçları da diş eti çekilmesine yol açabilir.
- Dişleri sıkmak: Uyku sırasında insanların çoğu stres gibi faktörlerin de etkisiyle dişlerini sıkabilir ya da gıcırdatabilir. Dişler üzerine sürekli olarak kuvvet uygulanması neticesinde diş eti çekilmesi görülebilir.
Bunların yanı sıra yüksek tansiyon ilaçları gibi ağızdaki tükürük miktarının azalmasına neden olan ilaçlar da ağzın pH dengesinin bozulmasına buna bağlı olarak diş eti çekilmesine sebebiyet verebilir.
Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?
Diş eti çekilmesi belirtileri hastalığın türüne ve şiddetine göre farklılık gösterir. Başlıca diş eti çekilmesi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve büyüme,
- Diş eti çizgisinin geri çekilmesi ve dişin yüzeyinin daha fazla ön plana çıkması,
- Dişleri fırçalarken ya da yemek yerken diş etinin kanaması,
- Sebepsiz diş eti kanaması,
- Dişlerde gevşeklik ve sallanma,
- Diş ve diş etlerinde hassasiyet,
- Daha uzun görünen dişler,
- Bazı vakalarda diş çevresinde iltihap,
- Ağız kokusu,
- Çiğneme güçlüğü,
- Dişlerin yapısında bozulma buna bağlı olarak alt ve üst dişlerin uyumsuzluğu,
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Diş eti çekilmesi ilk başta belirti göstermeyebilir. Bu nedenle tedavisi gecikebilir. Diş eti çekilmesine ne iyi gelir? Diş eti çekilmesi nasıl düzelir? Diş eti çekilmesinin tanısı çoğunlukla rutin ağız ve diş kontrolü sırasında alanında uzman bir hekim tarafından konulur. Tanıdan sonra tedavinin şekline hastalığın şiddetine bağlı olarak karar verilir. Diş eti çekilmesi tanısı ne kadar erken konulursa tedavi süreci o kadar hızlı olur. Diş eti çekilmesi henüz yeni başlamış ve ilerlememişse derin temizleme yöntemi adı verilen yöntemle diş eti çizgisinin üstündeki ve altındaki, diş köklerindeki bakteri ve plaklar temizlenebilir. Ancak ilerleyen periodontitis vakalarında doktorlar cerrahi yöntemlere başvurabilir. Diş eti çekilmesi ameliyatı farklı tekniklerle gerçekleştirilebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Flep ameliyatı: Flep yönteminde doktor diş etini kaldırır, dişlerin altındaki ve cep boşluklarındaki bakteri ve plakları temizler. Sonrasında diş etleri dişlerin etrafında tekrar dikilir ve sabitlenir.
- Kemik ve doku grefti: Kemik ve doku grefti ile diş eti ameliyatı yönteminde doktor damaktan ya da başka bir bölgeden aldığı dokuyu, yapay veya doğal kemiği kemiği doku ve kemik kaybının olduğu alana yerleştirir.
- Doku rejenerasyonu: Bu yöntem hem kemik ve doku greftinden önce kullanılabilir hem de bölgedeki dokunun canlanması için kullanılabilir. Bu yöntemde diş eti dokusu geriye katlanır, bakteri ve plaklar temizlendikten sonra dokuyu yeniden canlandıracak ve büyümesini sağlayacak rejeneratif bir materyal yerleştirilir.
Diş Eti Çekilmesi Hakkında Merak Edilenler
- Diş eti çekilmesi doğal tedavisi var mıdır?
Diş eti çekilmesi sorunu yaşayan kişiler evde uygulayabilecekleri yöntemler olup olmadığını sıklıkla merak ederler. Evde karbonat ve tuzlu su gargarası yapmak çekilmeye bağlı semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak bu tarz maddelerin uzun süre kullanımı diş etlerinde daha fazla aşınmaya neden olacağından genellikle önerilmez. Bu nedenle diş eti çekilmesi tedavisi için mutlaka alanında uzman bir hekime danışmak gerekir.
- Diş eti çekilmesi nasıl düzelir?
Diş eti çekilmesinin tamamen iyileşmesi için mutlaka alanında uzman bir hekimden yardım almak gerekir. Diş etlerinin çekilmesi erken dönemde fark edildiğinde bakteri ve plakların temizlenmesi ile düzelebilir.
- Diş eti çekilmesi hangi vitamin eksikliğinden olur?
Yapılan bazı araştırmalara göre A vitamininin eksikliği halinde oral mukoza bakterilere karşı daha açık hale gelir. Yine araştırmalara göre B ve C vitamini eksikliği bulunan kişilerde de diş ve diş eti sorunları görülebilir.
- Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse ne olur?
Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde lokal ya da genel diş kayıplarına, çene kemiğinde tahribata neden olabilir. Bu nedenle siz de sağlıklı diş ve diş etleri için düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Sağlıklı günler dileriz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.