Sağlıklı dişlere ve göz alıcı bir gülümsemeye sahip olmak için hastalara sunulan birçok farklı diş estetiği yöntemi vardır. Hastaların tercihine ve talebine göre planlanan diş estetiği uygulamaları, uzman diş hekimlerince gerçekleştirilen operasyonlarla tamamlanır. Bu operasyonlar arasında en sık tercih edilenler kaplama, implant, gülüş estetiği, diş eti estetiği, beyazlatma, diş dolgusu, pembe estetiktir. Siz de operasyon öncesinde “diş ve diş eti estetiği nasıl yapılır?” gibi konular hakkında bilgi edinerek, tedavi sürecinizin detaylarını öğrenebilirsiniz.
Diş Estetiği Nedir?
Estetik uygulamaları hastaların istediği profile uygun olarak dişler, diş etleri, çene yapısını kapsayarak yapılır. Bu operasyonlarda amaçlanan, hastaya en iyi gülüşle birlikte istediği hatlara uygun bir ağız ve diş profili vermektir. Kişi istediği işlemleri ya da rahatsız olduğu problemleri diş hekimine belirtir ve muayene sonrasında hekimle birlikte bir estetik operasyon planı çizilir. İşlemi en doğru ve başarılı şekilde gerçekleştirmek için hastanın operasyon öncesi fotoğrafı çekilir. Daha sonra hastanın istediği estetik diş modelleri göz önünde bulundurularak öngörülen bir estetik operasyonun tasarımı görsel olarak sunulur. Hekim ve hastanın ortak kararı ile uygun bulunan işlem hastaya yapılır. Muayenede kişinin beklentileri ilk olarak göz önünde bulundurulan hedeflerden biri olsa da bunların yanı sıra diş hekiminin de operasyon için dikkat edeceği bazı noktalar vardır. Bunlar:
- Dudak yapısı
- Çene boyutu
- Diş etlerinin hizası
- Dişlerin yapısı
- Diş beyazlığı
- Dişlerin dizilimi
- Gülüş sınırları
- Kişinin ten rengi
Hekim, istenen uygulamayı planlarken fonksiyonel çiğneme kabiliyetinin korunmasına, tedavi edilen dişin ağızdaki diğer dişlerle uyum içinde olmasına ve gülüş estetiğine önem verir. Diğer dişlerin uyumlu olması için yararlanılan bir yöntem olan ve son zamanlarda daha sık talep gören estetik zirkonyum diş kaplama çeşitleri hastaya uygulanırken belli noktalara dikkat edilir. Bunlar arasında hastanın çene şekli, diğer dişlerin genel geometrik biçimi ve diş etlerinin hizası diş hekimlerinin muayene sırasında ilk kontrol ettiklerindendir.
Diş Estetiği Neden Yapılır?
İletişim kurarken ilk dikkat çeken bölge yüz, özellikle de ağız ve çene kısmı olduğu için sağlıklı dişler ve estetik bir gülüş en büyük öz güven kaynağıdır. Ağız ve diş sağlığı, hastaların sosyal yaşantısında çok fazla etkili olabilir. Estetik bir gülüş yapısı, çiğneme fonksiyonlarının iyileşmesi, diş etlerinin normalden fazla görünmesi nedeniyle hastalar hekimlere estetik operasyonlar amacıyla başvurabilirler. Doğumla meydana gelen defektler ya da sonradan oluşan bazı estetik kusurlar diş estetiği talebinin temel nedenleridir. Bu genel durumların yanı sıra en sık görülen estetik operasyon nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Sigara ve tütün ürünleri tüketimiyle oluşan diş sararmaları
- Gummy smile denen diş eti uzunluğu durumu
- Dişte darbe ile meydana gelen çatlak ve kırılmalar
- Diş eti çekilmeleri
- Diş kayıpları
- Dişlerin çene boyutu ile uyumsuzluğu
- Çiğneme bozuklukları
- Çarpık ve gömülü dişler
Dayanıklı ve doğal malzemelerle yapılan dolgular diş estetiğinde sıkça kullanılan yöntemlerdendir. Malzemelerin kalitesi ve dayanma süresi arttıkça uygulamaların fiyatları da değişebilir. Estetik diş operasyonlarında birçok yöntem vardır. Hastaların şikayetlerine göre yapılan en sık uygulamalardan biri olan estetik dolgu da fiyatlar uygulamaların özelliklerine göre belirlenir. Aralıklı, travma ile kırılmış ya da çatlamış, çürüyen bölgelerin temizlenmesiyle yeni bir görünüm kazandırılan dişlere yapılan estetik diş dolgusu fiyatları işleme göre belirlenir. Bu nedenle hastaların operasyonlar ve fiyatlarla ilgili araştırma yaptıktan sonra istedikleri klinik ve hekime karar vermeleri önerilir.
Diş Estetiği Uygulamaları Nelerdir ve Nasıl Yapılır?
Günümüzde cerrahi yöntemlerin gelişmesi ve yeni nesil teknolojilerin verdiği imkanlarla birlikte diş estetiği uygulamaları daha pratik ve başarı garantilidir. Kaliteli malzemelerin kullanılması, yapılan işlemlerin dayanıklılığının uzun süre korunması için önemlidir. Yapılan uygulamalar, yıpranmaya en fazla maruz kalabilecek dişlerin tedavilerinin kısa aralıklarla yenilenmesinin önüne geçer. En sık tercih edilen estetik porselen diş uygulamalarında tercih edilen kaplama malzemeleri yıllarca süren dayanıklılığa sahiptir. Mevcut dişleri korumakla birlikte hastalara daha estetik dişler sunan uygulamalar şöyledir:
İmplant tedavisi: Diş kayıpları bireylerin öz güvenine önemli ölçüde zarar verebilir. İmplant tedavisinde, diş kaybı olan bölgede çene kemiğine bir vida yerleştirilir. Diş kaybı yeniyse oluşmuş boşluğa yapay diş kökü işlevi gören bir vida yerleştirilir. Diş kaybı yeni değilse çene kemiğinde bir boşluk açılarak implant vidası çene ile bütünleştirilir. Vida üzerine hastanın diğer dişlerinden ayırt edilemeyecek şekilde tasarlanan yeni dişi yerleştirilir. 2 veya 6 ay arasında çene kemiği implant ile kaynaşır.
Diş beyazlatma (bleacing): Zamanla meydana gelen ya da doğuştan var olan diş yapısındaki sarılık, hastaları rahatsız edebilir. Diş beyazlatma, birkaç seansta uzman diş hekimlerince uygulanır. Dişler tamamen temizlendikten ve diş taşlarından arındırıldıktan sonra koruyucu bir sıvı sürülür. Daha sonra beyazlatıcı jel uygulanır. Yaklaşık 20 dakika süren 2-3 seans sonunda hasta beyaz dişlere sahip olur. İşlemin kalıcılık süresi ise 2-3 yıldır.
Gülüş estetiği: En çok tercih edilen estetik operasyonlardan biri olan gülüş tasarımları muayene ile kişiye özel tasarlanan görsellerle hastaya sunulur. Hasta istediği görünümü hekime aktardıktan ve sunulan görselde karar kılındıktan sonra dişleri, diş eti bitiş hizasını, ortodontik düzeltmeleri kapsayan operasyonlar sonucunda uygulama tamamlanır. Gülüş tasarımı farklı dallarda uzmanlık ve analizler gerektiren bir süreçtir.
Zirkonyum kaplama: Zirkonyum gümüş beyazlığında, oldukça dayanıklı, oksitlenmeyen, hemen şekil alarak hekime kolaylık sağlayan bir malzemedir. Doğal görünümlü diş kaplamalarında estetik zirkonyum diş sıkça tercih edilir.
Estetik diş dolgusu: Doğal görünümüyle metal dolgulardan daha fazla tercih edilmeye başlanan estetik diş dolguları kompozit dolgu olarak da adlandırılır. Dişteki çürükler temizlendikten sonra reçine içerikli kompozit malzeme doğal diş görünümü verecek şekilde uygulanır. İşlem sonrası 3-4 hafta hassasiyet ağrısı oluşabilir. Gülümseme sırasında en fazla göze çarpan ön dişler için estetik dolgu sık uygulanan işlemlerden biridir. Ön diş estetik dolgu, çene yapısına uygun olarak yapılır ve gülüş estetiğinin önemli adımlarından biridir.
Lamine diş: Diş aralıkları fazla olduğunda, diş renklerinde eşitlenme istendiğinde, diş yapısının daha simetrik olması hedeflendiğinde yapılan bir tekniktir. Lamine kaplama dişe özel ölçülerle ve özel yapıştırıcılarla yapıldığı için dişin kesilmesini gerektirmeyebilir.
Diş Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her estetik operasyonun yapılma şekli, süresi, uygulama alanı, aynı değildir. Doğal olarak iyileşme süresi ve dikkat edilmesi gereken noktalar değişebilir. Diş eti estetiği öncesi ve sonrası için beklentilerin uyuşması adına hasta tedavi sonrası yapılması gerekenleri tam olarak uygulamalıdır. Özellikle implant tedavisi gibi cerrahi işlem yapılan estetik operasyonlardan sonraki 24 saatte katı gıda tüketiminde dikkatli olunmalı, sıcak yiyeceklerden kaçınılmalı, uygulama bölgesine soğuk kompres yapılmalı, tükürme ve ağız çalkalamadan gün boyu kaçınılmalıdır. Cerrahi işlemlerin iyileşme sürecinde enfeksiyondan kaçınmak için ağız içindeki kanı durdurmak amacıyla steril olmayan tamponlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Estetik diş kaplamalarında ise tam olarak uyum süresi yaklaşık 15 günü bulabilir. Bu süreçte yine sıcak gıdalardan kaçınılmalı, dişlerin temizlenme ve fırçalanma düzenine devam edilmeli, yapışabilecek yiyecekler tüketilmemelidir. Estetik diş uygulamalarından sonra bir süre ağrı ve hassasiyet oluşabilir. Hasta bu sürecin olacağını bilmeli, henüz ağızda uyuşukluk varken işlem bölgesi diş fırçası, kürdan ya da dil ile kontrol edilmemelidir.
Uzman diş hekimlerinin muayenesi ve tecrübesi ile planlanan işlemler için hastaların merak ettiği diğer konu da fiyatlar olabilir. İşlemin seans sayısı, seans uzunluğu ya da cerrahi tedavi gerektirip gerektirmemesi gibi etmenler fiyatta en belirleyici olanlardır. Sizler de diş estetiği uygulamaları yaptırdıktan sonra doktorunuzun sakıncalı bulduğu durumlara dikkat ederek, istediğiniz sonuçlara ulaşmak için kontrollerinizi zamanında yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.