Diş çekimi, hafif cerrahi operasyon içeren bir prosedürdür. Lokal anestezi ile uyuşma sağlandıktan sonra diş, çenede bulunduğu yerden özel aletler yardımı ile çıkarılır. Bazı durumlarda dikiş atılması gerekebilir. Diş çekildikten sonra doktorunuzun tavsiyelerine uymanız, iyileşmeyi olumlu yönde etkileyebilir. Operasyon sonrasında beklendiği şekilde kanama, ağrı, sızı veya şişlik ile karşılaşmanız normaldir. Ancak diş hekiminin önerilerini ciddiye almazsanız zor bir iyileşme süreci ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Diş çekimi ile ilgili detaylı bilgiye ve “Diş çekildikten sonra ne yapılır?” sorusunun cevabına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
- İçindekiler
- Diş Çekildikten Sonra Ne Yapılır?
- Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
- Diş Çekimi Hangi Durumlarda Gereklidir?
- Diş Çekildikten Sonra Kanama Olur Mu?
- Diş Çekimi Sonrası Yemek Yenir Mi?
- Diş Çekimi Sonrası Ağrı Olur Mu?
- Diş Çekiminden Sonra Tuzlu Su ile Gargara Yapmak Sakıncalı Mıdır?
- Diş Çekiminden Sonra Diğer Dişlerin Ağrıması Normal Mi?
- Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl İlerler?
- Diş Çekimi Fiyatları
Diş Çekildikten Sonra Ne Yapılır?
Diş çekildikten sonra uygulanması gereken bakım süreci, çekilen dişin tipine, diş çekim yöntemine, dişin konumuna, kişinin kronik hastalık durumuna, dişin enfeksiyon durumuna, hastanın yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Diş çekimi sonrası diş hekiminiz tarafından gerekli uyarılarda bulunulacaktır ve dikkat etmeniz gereken şeyler konusunda bilgi verilecektir. İşlemden sonraki bir hafta veya on gün içerisinde genel sağlık durumunuzda bir problem yoksa çekim bölgesinde büyük oranda iyileşme görülebilir. İyileşme sürecini olumlu yönde etkileyecek ve hızlandıracak tavsiyeler arasında şunlar bulunabilir:
- Diş soketindeki (çekim boşluğundaki) kan pıhtısının yerinden çıkması durumunda ağrılı bir süreç yaşanabilir. Bu nedenle pıhtının yerinden oynamaması için ilk gün tükürmek, ağız çalkalamak, diş fırçalamak ve gargara yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Doktorun önerdiği süre boyunca çekim bölgesine konulan gazlı bezli tampon çıkarılmamalıdır.
- Çekim yapılan tarafa yanak bölgesinden aralıklarla buz uygulaması yapılabilir.
- İstirahat edilmelidir.
- Bir günden sonra tuzlu suyla gargara yapılabilir.
- Sigaradan uzak durulmalıdır.
- Yüksek yastıkla yatmak ağrıyı hafifletebilir.
- Sonraki günlerde ağız bakımına özen göstermek önemlidir.
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Diş çekiminin nasıl yapılacağı dişin ve hastanın durumuna göre değişebilir. Genel sağlık durumu iyi olan hastalarda diş çekimi lokal anestezi altında yapılabilir. Ancak aşırı korkusu olan kişiler, diş koltuğuna oturmayan çocuklar veya engelli bireylerde genel anesteziye ya da sedasyona başvurulabilir. Uyuşturma işleminden sonra çekilecek dişe uygun davye (diş çekim aleti) seçilir. Diş, birkaç esnetme hareketiyle soketinden (diş kökünün çene kemiğinde yerleştiği boşluk) çıkarılır. Diş çok çürükse ya da üst kısmı kırıksa, diş aletle tutulamıyorsa, sadece kök varsa ya da gömülü diş çekimi yapılacaksa diş eti ve kemik kaldırılması gerekebilir. Bunun için özel hava ve su püskürten aletler kullanılır. Bazen kökler birbirinden ayrılarak dişin çekilmesi daha uygun olabilir. Bu işlemler sonunda gerekiyorsa ilgili bölgeye dikiş atılabilir ya da sadece gazlı bezle tampon yapılabilir. Anestezi birkaç saat sonra kendiliğinden geçer.
Diş Çekimi Hangi Durumlarda Gereklidir?
Diş çekimi, çocuklarda ve yetişkinlerde başarıyla uygulanabilen bir işlemdir. Sağlık ya da estetik amaçlarla yapılması gerekebilir. Enfeksiyonlu dişlerin ağızda bulunması tehlikeli olabilir. Bu nedenle diş hekimi muayenesi sırasında alınan röntgenlerin yardımıyla diş çekimine karar verilebilir. Diş çekimi hangi durumlarda gereklidir maddeler halinde inceleyelim:
- Diş enfeksiyonu,
- Derin diş çürüğü,
- Diş apsesi,
- Kanal tedavisi yapılamayacak kadar çürük olan dişler,
- Kanal tedavisi sonrası tekrar apse yapan dişler,
- İltihap veya ağrıya sebep olan yirmilik dişler,
- Tel tedavisi öncesi yer açmak için çenede fazla olan dişler,
- Travma nedeniyle aşırı harabiyete uğramış dişler.
Diş Çekildikten Sonra Kanama Olur Mu?
Diş çekimi cerrahi bir operasyondur. Diş eti ve kemikte işlem yapıldığı için işlem sırasında ve sonrasında kanama olması normaldir. Diş çekiminden sonra çekim yapılan bölgeye gazlı bez konulur ve pıhtı oluşuna kadar belli bir süre orada tutulması istenir. Böylece işlemden sonra kanama ihtimali en aza indirilebilir. İlk birkaç gün hafif sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Eğer kişi kan sulandırıcı kullanıyorsa ya da kan pıhtılaşma hastalığı varsa fazla kanama görülebilir. Ağız içini dolduracak kadar şiddetli kanama oluyorsa derhal bir doktora başvurmak gerekir.
Diş Çekimi Sonrası Yemek Yenir Mi?
Diş çekimi sonrasında ağız içerisinde yara yeri oluştuğu için hastalar, bir şey yeme ve içme konusunda çekinebilirler. Yanak veya dudağı ısırıp yara yapma riskinden dolayı uyuşukluk geçene kadar yemek yememek önerilebilir. Ayrıca çekim bölgesine ufak taneli gıdalar kaçıp sıkışabileceği için pirinç, buğday, mercimek gibi besinlerden birkaç gün uzak durmak gerekebilir. İşlem yapılan bölgenin ters tarafıyla çiğneme yapılmalıdır. Ayrıca çorba, patates püresi gibi yumuşak gıdalarla beslenmek ve aşırı sıcak veya soğuktan uzak durmak tavsiye edilebilir.
Diş Çekimi Sonrası Ağrı Olur Mu?
Diş çekimi anestezi altında yapılan kanamalı bir operasyondur. Sonrasında ağrı yaşanması normaldir. Ancak bazı durumlarda ağrının şiddeti az veya fazla olabilir. Sallanan ve yerinden kolay çıkan dişlerin çekiminden sonra fazla ağrıyla karşılaşılmaz. Ancak çok çürük, kırık, enfeksiyonlu ya da gömülü dişlerin çekimi biraz daha zor olduğu için ağrının şiddeti artabilir. Buna rağmen diş hekiminin önerdiği ağrı kesiciler sayesinde yaşanması engellenebilir.
Diş Çekiminden Sonra Tuzlu Su ile Gargara Yapmak Sakıncalı Mıdır?
Diş çekiminden sonraki ilk gün ağıza su alıp çalkalamak, tükürmek, gargara yapmak, oluşan pıhtıyı bozabileceği ve kuru soket adı verilen ağrılı duruma yol açabileceği için önerilmez. Ancak sonraki günler tuzlu su ile gargara yapmak, ağız hijyenine yardımcı olduğu için iyileşmeyi olumlu yönde etkileyebilir. Bu nedenle doktor tarafından önerilen zamanda diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak sakıncalı olmayabilir.
Diş Çekiminden Sonra Diğer Dişlerin Ağrıması Normal Mi?
Diş çekimi sırasında çeneye ve diğer dişlere baskı uygulanabilir. Ayrıca çekilen dişin önündeki ve arkasındaki dişlere hafif kuvvet iletilebilir. Bu nedenle diş çekiminden sonra diğer dişlerin ağrıması normal olabilir. Bu dişlerin ağrımasının sebebi dişlere zarar verilmesi değildir. Ağrı, çeneye gelen fazla baskı nedeniyle ortaya çıkabilir ve geçicidir. Rahatsız edici olduğu durumlarda hafif ağrı kesicilerden faydalanılabilir.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl İlerler?
Diş çekimi sonrası iyileşme süreci kişinin genel sağlık durumuna ve çekilen dişe bağlı olarak değişebilir. Dikiş atılmadan yapılan çekim sonrasında boşluk kısa sürede pıhtı ile dolarak normal diş eti dokusu oluşmaya başlar. Aylar geçtikçe kemik ile dolar. Ancak işlem sırasında dikiş atıldıysa, dikişlerin bir süre sonra alınması gerekir. Bazen kendiliğinden eriyen dikişler de kullanılabilir. Sadece ağız bakımına dikkat etmek yeterli olabilir. Şeker hastalığı, pıhtılaşma bozukluğu gibi kronik hastalığı olan ya da kortizon kullanan kişilerde iyileşme daha geç olabilir. Bu tür hastaların kontrol randevusu verilerek takip edilmesi gerekebilir.
Diş Çekimi Fiyatları
Diş çekimi, lokal veya genel anestezi altında yapılabilen bir cerrahi operasyondur. Dişin tipi, bulunduğu çene, dişin enfeksiyon durumu, gömülü olup olmaması, anestezi yöntemi, kullanılan aletlerin ve kliniğin kalitesi, diş hekiminin tecrübesi gibi faktörler diş çekimi fiyatları üzerinde etkilidir. Diş çekimine karar vermeden önce detaylı bir diş hekimi muayenesi yapılması gerekir. Bazı dişlerin çekimi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir. Dişlerinizde problem olduğunu düşünüyorsanız derhal bir diş kliniğine başvurunuz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.