Diş çürükleri başta çocuklar olmak üzere dünyada en yaygın olarak görülen sağlık sorunlarından biridir. Diş çürüğü beraberinde büyük bir sağlık sorununa neden olmasa da diş ağrısı oldukça dayanılmaz olabilir. Kişinin gülümsemesinin de bir parçası olan dişler ile ilgili estetik bir kaygı da vardır. Bu gibi nedenlerle çürük diş kişinin hayat kalitesini düşürebilir. Dental fissür örtücü olarak da bilinen diş aşısı çürüklerin oluşumunu önlemeye yöneliktir. Her yaş grubuna uygulanabilen bu işlemin özellikle çocuklarda kalıcı dişler çıkar çıkmaz uygulanması önerilir. Diş aşısı tamamen korur mu? ve diş aşısı uygulaması nasıl yapılır? gibi çok sorulan soruların cevabını yazının devamında bulabilirsiniz.
İnsanlar küçük yaştan itibaren diş bakımına önem vermektedir. Dişlerin sağlığı için:
- Günde 2 kere nazikçe fırçalanmalı
- Şekerli, asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı
- Diş sıkma veya gıcırdatma gibi alışkanlıklar için koruyucu kullanılmalı
- Düzenli olarak kontroller yaptırılmalı
- Sigara tüketimi azaltılmalı
Diş bakımına önem verilmediği durumlarda dişte plak, tartar, diş eti iltihabı gibi bazı hasarlar meydana gelebilir. Örneğin ağızda bulunan bakteriler fırçalama ile uzaklaştırılmadığında diş minesine veya daha dişin daha derin yapılarına zarar verebilir. Bunun sonucunda çürük dediğimiz durum meydana gelir. Diş çürüğü dünyada en yaygın görülen sağlık sorunlarından biridir ve her yaştan insanda meydana gelebilir. Çürük diş tedavi edilmediği takdirde dişlerin daha derin katmanlarına kadar inerler. Bu noktada şiddetli diş ağrıları, enfeksiyonlar hatta bazı diş kayıpları da görülebilir.
Diş aşısını ilk defa duyanların sordukları ilk soru diş aşısı nedir? ve diş aşısı neden yapılır? olmaktadır. Dental fissür örtücü diğer adıyla diş aşısı, diş çürüklerini azaltmak için daha arkada bulunan azı dişlerin üzerine koruyucu bir tabaka uygulanması işlemidir. Diş hekimi tarafından uygulanan bu işlem hızlı ve ağrısız bir işlemdir. Beyaz diş dolgusuna benzer bir yapısı bulunan macun plak çürük gibi dişte istenmeyen durumlara neden olabilecek bakterilere karşı bir bariyer görevi görür. Diş aşısı dişte meydana gelebilecek çürükleri önlemek amacıyla tasarlanmıştır.
Diş Aşısı Diş Aşısı Kimlere Uygulanır?
Diş aşısı çürükten korunmak için iyi bir seçenektir. Dişlerin yüzeyinin girintili çıkıntılı yapısı yemek sonrasında birçok artık kalmasına veya şekerli ve kıvamlı yiyeceklerin diş üzerinde artık olarak kalmasına neden olabilmektedir. Bu artıkların ilerleyen zamanlarda çürüğe neden olmaması için iyice temizlendiğinden emin olunmalıdır. Diş aşısı kimlere uygulanır diye düşünülüğünde dişlerin doğal yapısının yanı sıra dişlerinde normalden farklı olarak büyük boşluk veya çukur bulunan kişiler için bu tedavi önerilebilir.
İnsanların bebeklik döneminde çıkmaya başlayan ilk dişleri süt dişi olarak adlandırılır. Bu süt dişleri ortalama 7 yaşında düşmeye başlar ve birkaç sene sürebilir. Çürüklerin gelişmesini önlemek amacıyla uygulanan diş aşısı çocuklarda çoğunlukla önerilen bir uygulamadır. Ancak bu uygulama için çocuğun süt dişlerinin dökülmesi beklenir. Diş aşısı uygulaması kalıcı dişlere uygulanır. Çoğunlukla çocuklarda uygulanmasının yanı sıra diş aşısı her yaş ve bireyde uygulanabilir. Diş çürüğü tedavisi için uygulanan dolgu veya kanal tedavisi işlemlerinden farklı olarak diş aşısı dişleri korumaya ve çürük oluşumunu baştan engellenmeye yöneliktir. Bu nedenle çürük oluşmadan önce yapılması gerekir. Yüzey kısmı sağlam olan olan dişlere uygulanabilir. Fissür örtücü uygulanacak olan dişe daha önce dolgu veya kanal tedavisi uygulaması yapılmamış olması gerekir. Diş aşısı için çoğunlukla azı dişleri tercih edilir.
Diş Aşısı Uygulaması Nasıl Yapılır?
Dental fissür örtücü uygulaması ağrı hissedilmeyen ve hızlıca gerçekleştirilen bir işlemdir. Her bir diş sadece birkaç dakika sürer. Diş aşısı dolguya oranla daha az karmaşık bir işlemdir. Bu işlem için herhangi bir anesteziye gerek yoktur. Diş hekiminizle görüşüp işlem için uygun olan dişleriniz belirlendikten sonra işlemin uygulanacağı gün ilk olarak dişler iyice temizlenip kurutulur. Devamında dişlerin yüzeyindeki girinti ve çukurları tamamen kaplayacak şekilde sıvı bir dolgu akıtılır. Bu akışkan madde birkaç dakikalık güçlü bir ışık uygulaması ile sertleştirilir. En sonunda hafifçe ısırılarak sızdırma yapıp yapmadığı kontrol edilerek işlem tamamlanır.
Yan Etkisi veya Zararı Var Mı?
Dental fissür basit ve etkili bir uygulamadır. Diş aşısı yaptıran kişilerin memnuniyetlerine bakılarak da uygulamanın gerçekten etkili olduğu teyit edilmiştir. Dişlere ekstra bir koruma sağlayan diş aşısı uygulamasının yan etkisi veya zarar var mı sorusu çoğu kişinin aklına gelir. Diş aşısı uygulamasının bilinen bir zarar veya yan etkisi yoktur. Bazı olumsuz komplikasyonlar kişinin macuna karşı alerjik bir reaksiyon oluşturması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Diş yüzeyini kaplayan macun kalın olduğu durumlarda ısırmada zorluk yaşanabilir. Bununla ilgili bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız diş hekiminize başvurmanız gerekir. İşlem sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissedilmediği için işlem sırasında anestezi uygulanmaz. Bu sayede diş aşısı uygulamasından sonra gündelik hayatınıza direkt olarak devam edebilirsiniz. Uygulama sonrasında dikkat etmeniz gerekenlerin detaylarını diş hekiminiz sizinle detaylı bir şekilde paylaşacaktır.
Diş Aşısı Dişleri Tamamen Korur Mu?
Diş aşısı dişleri koruyan bir uygulamadır. Ancak bu uygulama ağız ve diş bakımına eskiden olduğu gibi özen göstermenize gerek kalmadığı anlamına gelmez. Fissür örtücü ile kaplanan dişte artık yemek artığı kalıntıları daha kolay temizlenir hale gelir ve ilerleyen zamanlarda oluşabilecek çürük sayısını ve ihtimalini azaltır. Bu da hala düzenli olarak fırçalamaya devam edilmesi gerektiği anlamına gelir. Diş aşısı uygulaması normal şartlarda uzun süre dayanır ve sürekli bir tekrar uygulama gerektirmez. Dişe uygulanan macunların zarar gördüğü ve düştüğü durumlar nadir olsa da uygulamanın tekrar edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Her 6 ayda bir kontrole giderek hem diş aşısı uygulamasını hem de dişlerinizin genel durumunu kontrol ettirmeniz sizin için en iyisi olacaktır.
Diş Aşısı Neden Yapılır?
Bir insandaki her dişin boyutu ve şekli farklılık gösterir. Bu dişlerin konumlarına göre farklı görevleri olmasından kaynaklanır. Örneğin ön dişlerimiz ısırmayı kolaylaştırmak için daha keskinken arka dişler çiğnemeye yardımcı olacak şekildedir. Bu nedenle arkada bulunan dişlerin yüzeyinde derin çukur ve girintiler bulunabilir. Yemek sonrasına burada kalan yemek artıkları diş fırçası ile doğru şekilde iyice temizlenmelidir. Ancak diş bakımına dikkat edilmediğinde burada biriken yemek artıkları bakterilerin gelişimine uygun bir ortam sağlar. Zamanla dişte gelişen bakteriler diş sağlığına zarar verir ve çürüklerin meydana gelmesine neden olur. Diş aşısı olarak bilinen uygulama dişlerin çürümesini önlemek için yapılır. Diş hekimleri tarafından kullanılan özel malzemeler ile bu girinti ve çukurlar fissür örtücü ile kaplanır. Kaplanılan diş bu sayede biriken yemek artıklarından, şeker gibi dişin çürümesine neden olan gıdalardan korunmuş olur. Diş aşısı korumaya yönelik bir uygulama olduğu için çürük oluşmadan önce yapılması önerilir.
Diş Aşısı Fiyatları
Diş aşısı fiyatları uygulanacak diş sayısı, uygulandığı kuruma veya zaman göre farklılık gösterebilir. Geniş bir aralığa sahip olan diş aşısı uygulaması ile ilgili en doğru bilgiyi bizimle sitemiz üzerinden iletişime geçerek edinebilirsiniz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.