Diş ağrısı, çeşitli sebeplerle dişin içerisinde veya çevresinde görülebilen ve küçükten büyüğe herkesin yaşayabileceği bir rahatsızlıktır. Bazen diş etindeki tahrişe bağlı olarak diş eti ağrısı şeklinde de görülebilir. Diş ağrısı çok hafif olabileceği gibi çok şiddetli de olabilir. Hafif ya da şiddetli fark etmeksizin diş ağrısı yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle yaşamın birçok döneminde çeşitli sebeplerle görülebilen diş ağrısı için önlem alınabilir ve evde uygulanabilen basit yöntemlerle ağrı hafifletilebilir. Bazen çok şiddetli olmayan fakat yaşam kalitenizi olumsuz etkileyen bu durum için “diş ağrısına ne iyi gelir” diye araştırıyor olabilirsiniz. Diş ağrısı belirtileri ve çözüm yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için detaylara göz atabilirsiniz.
Diş Ağrısı Belirtileri
Diş ağrısı, vücutta görülebilecek diğer ağrı çeşitlerine göre çok daha kolay ayırt edilebilir ancak bazı durumlarda başka hastalıklar diş hastalıklarıyla karıştırılabilir. Örneğin trigeminal nevralji sebebiyle nörolojik diş ağrısı yaşayan hastalar diş hekimine başvurarak çözüm arayabilir ancak ağrı diş kaynaklı olmadığından bu durumda diş hekiminin yapacağı bir şey olmayabilir. Bu noktada diş ağrısı belirtilerini bilmek ağrıyı doğru tariflemek açısından önemlidir. Ağrıyı doğru tarif etmek hekiminiz için ağrı kaynağının tespitini ve doğru tedavi seçimini kolaylaştırır. Diş ağrısı belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Ateş
- Baş ağrısı
- Ağızda kötü tat ve koku
- Diş çevresinde şişlik
- Dişte ve diş çevresinde keskin ve şiddetli ağrı. Bu ağrı bazı hastalarda sadece ısırma ve çiğneme ile görülürken bazı hastalarda sürekli olabilir.
Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş içerisinde yer alan pulpa sinirleri vücuttaki en hassas sinirlerdendir. Bu sinirler farklı sebeplerle diş ağrısı yapabilir. Diş ağrısı neden olur sorusunun cevabı dişin arasına giren ufacık bir kırıntıdan bakteriyel enfeksiyona kadar birçok farklı etkene bağlı olabilir. Diş ağrısı sebebi olan unsurlar bunlardır:
- Diş çürükleri
- Diş apsesi
- Diş kırıkları
- Zarar görmüş diş dolguları
- Aşınmış diş minesi
- Diş sıkma veya diş gıcırdatma
- Diş çıkarma
- Enfeksiyonlu diş etleri
Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş ağrısı, dişlerin çıkmaya başladığı andan itibaren yaşamın sonuna kadar her dönemde yaşanabilir. Diş ağrısı nasıl geçer diye sorulduğunda verilebilecek tek bir cevap olmayabilir. Çürük gibi dişin içerisinde oluşan sorunlardan ve enfeksiyonlardan kaynaklanmayan diş ağrısı bazen kısa sürede kendiliğinden geçebilir. Bazen de bu tip ağrılar için evde uygulanabilecek basit yöntemlerle iyileşme süreci hızlandırılabilir. Ancak çürük, diş kökü ağrısı gibi dişin içerisinde oluşan sorunlar için en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmak en doğrusudur. Ağrınız çok şiddetli ve dayanılmaz boyuttaysa diş hekimine başvurana kadar “diş ağrısı nasıl geçer evde?” şeklinde araştırmalar yapabilir, basit yöntemlerle ağrınızı hafifletebilirsiniz. Diş ağrısı için evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler şunlardır:
- Tuzlu suyla gargara: Bir bardak su ve yarım çay kaşığı tuz ile hazırlayabileceğiniz tuzlu suyla ağzı çalkalamak dişteki iltihabı yatıştırarak rahatlama sağlayabilir.
- Karanfil ya da karanfil yağı uygulama: Diş tedavisinde uyuşturucu özelliği sebebiyle kullanılan ojenol, karanfilde bolca bulunan aromatik bir maddedir. İçeriğindeki ojenol sebebiyle karanfil doğal antiseptik görevi görür. Ağrıyan dişe karanfil ya da karanfil yağı uygulamak iltihabı azaltarak ve dişi uyuşturarak rahatlama sağlayabilir. Karanfil kullanacaksanız ağrıyan dişinizle karanfil çiğneyebilirsiniz. Karanfil yağı kullanacaksanız bir bardak suya birkaç damla karanfil yağı damlatarak gargara yapabilir ya da bir pamuğa karanfil yağı damlatarak ağrıyan bölgeye uygulayabilirsiniz.
- Ojenol içerikli patlar kullanma: Tüm eczanelerde kolaylıkla bulabileceğiniz ojenol içerikli patlar, ağrıyan bölgeye uygulamak ağrıyan bölgeyi uyuşturarak ağrıyı hafifletebilir.
- Soğuk kompres yapma: Şişlik ve ağrının olduğu bölgeye soğuk kompres yapmak özellikle aniden ortaya çıkan ve uyutmayan diş ağrısı için uygulanabilecek en pratik yöntemlerden biridir. Soğuk kompres de yine iltihabı yatıştırmaya yardımcı olur ve geçici bir süre için ağrının hafiflemesine destek olur.
- Diş ipi kullanma: Diş ağrısı bazen dişlerin arasına sıkışan yemek artıklarının dişe ve diş etine yaptığı baskı sebebiyle görülebilir. Bundan kaynaklanan diş ağrısı için diş temizliğinde diş ipi kullanmak önemlidir. Diş ipi, diş fırçasının temizleyemediği yemek artıklarını temizleyerek bu soruna bağlı bir diş ağrısına çözüm sunabilir.
Diş Ağrısı için Alınabilecek Önlemler
Diş ağrısı yaşamamak ya da olabildiğince az yaşamak için ağız ve diş bakımına dikkat etmek çok önemlidir. Ağız ve diş bakımınızı doğru şekilde yaptığınızda ağız floranızı koruyabilirsiniz. Bu sayede daha sağlıklı dişlere sahip olabilir ve daha az diş ağrısı yaşayabilirsiniz. Diş ağrısı için alabileceğiniz önlemler şunlardır:
- Dişleri düzenli olarak fırçalamak: Ağız hijyenini sağlamak diş çürüklerini ve diş ağrılarını önlemenin birincil yollarındandır. Dişlerinizi size en uygun sertlikteki diş fırçasıyla her gün en az iki kez fırçalamalısınız.
- Doğru diş macunu tercihi: Diş hassasiyetleri diş ağrısı için bir sebep olabilir. Diş hassasiyetiniz varsa diş hassasiyeti için özel olarak üretilmiş diş macunlarını tercih etmelisiniz. Bu sayede diş hassasiyeti kaynaklı diş ağrısı yaşamanın önüne geçebilirsiniz.
- Diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmak: Diş fırçası tek başına yemek artıklarını temizlemek için yeterli olmayabilir. Tam olarak temizlenemeyen dişler daha kolay çürür ve dolayısıyla diş ağrılarına sebep olabilir. Dişleri tam olarak temizleyebilmek için diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanarak diş fırçasının ulaşamadığı yerleri de temizleyebilirsiniz.
- Sigarayı bırakmak: Sigara birçok diş ve diş eti problemine yol açar. Sigara kullanmıyorsanız zaten önleminizi almışsınız demektir. Ancak sigara kullanıyorsanız sigarayı bırakmak diş problemlerinizi büyük ölçüde azaltır ve daha az diş ağrısı yaşamanızı sağlayabilir.
- Beslenmeye dikkat etmek: Aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinler, şeker oranı yüksek yiyecekler, asitli içecekler ve çok sert yiyecekleri sık tüketmekten kaçınmak diş sağlığı için oldukça önemlidir. Bu gibi besinleri sık tüketmek diş hassasiyetine, diş çürüklerine ve hatta diş kırıklarına yol açabilir. Bu besinlerden uzak durduğunuzda daha sağlıklı dişlere sahip olabilir ve diş hassasiyetinin önüne geçebilirsiniz.
- Düzenli hekim kontrolü yaptırmak: Herhangi bir diş problemi olmasa bile senede iki kez hekim kontrolünden geçmek diş sağlığı açısından önemlidir. Düzenli hekim kontrolüyle dişte yaşanabilecek sorunlar erkenden fark edilebilir ve böylece diş ağrısı yaşamanın önüne kolaylıkla geçilebilir.
Diş Ağrısı Hakkında Merak Edilen Sorular
Her hastalıkta olduğu gibi diş ağrısı için de akla sık gelen sorular vardır. Siz de en çok merak edilen soruları ve yanıtları inceleyerek, diş ağrısıyla ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
- Hangi diş ağrısı için diş hekimine gidilmeli?: Her diş ağrısı diş hekimine gitmeyi gerektirmeyebilir. Bazıları kendiliğinden geçebilen basit ağrılardır. Fakat yaşadığınız ağrı 2 günden uzun sürdüyse, yüzünüzde şişlik varsa ve de ağrı kesiciler yeterli gelmiyorsa mutlaka diş hekimine görünmeniz gerekir. Diş ağrısı için doğru tanı ve tedavi çok önemlidir. Bu da ancak hekim kontrolü ile sağlanabilir.
- Diş ağrısı kulağa vurur mu?: Dişte yer alan sinirler kulağa oldukça yakın olduğundan her zaman olmasa da bazen diş ağrısı kulağa vurabilir.
- Hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer?: Hamilelik sürecinde vücut daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyduğundan bu dönemde kemik ve dişler zayıflayabilir. Bu nedenle hamilelikte diş ağrısı oldukça sık rastlanabilen bir sorundur. Bu dönemde her ilacı kullanmak mümkün olmadığından şiddetli ağrılar yaşamamak için hamilelikte diş sağlığı ve diş bakımına özellikle dikkat edilmelidir. Gebelikte diş ağrısı için karanfil çiğnenebilir. Gebelik özel bir süreç olduğundan karanfilin yeterli gelmediği ağrılarda hekime danışmadan ilaç kullanılmamalı ve mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.
- 20lik diş ağrısı nasıl geçer?: 20lik dişler çıkarken diğer dişlerde de olduğu gibi ağrıya sebep olabilir. 20 lik diş ağrısı çenede yer bulamadığından yarım çıkan ya da hiç çıkamayan dişin çeneye ve diğer dişlere yaptığı baskı sonucunda ortaya çıkar. 20 lik dişler çürük ağrısına benzer bir ağrıya sebep olabileceğinden bu iki ağrıyı karıştırmamak için belirtiler hakkında fikir sahibi olmak önemlidir. 20lik diş ağrısı belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinerek, hekiminize ağrıyı doğru bir şekilde tarif edebilirsiniz. 20 lik diş ağrısı sürekli görülmez, dönem dönem ortaya çıkar ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Ortaya çıktığı dönemlerde diş ağrısı için kullanılan yöntemleri kullanarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Eğer ağrı çok şiddetliyse ve hayat kalitesini artık çok fazla etkiliyorsa diş hekiminizin de tavsiyesiyle cerrahi yönteme başvurulabilir.
- Çocuklarda diş ağrısı nasıl geçer?: Çocuklarda diş ağrısı diş çıkarma süreçlerinde oldukça sık görülebilen bir durumdur. Diş çıkarma sürecinde yaşanan ağrılar çok şiddetli olmadığı sürece evde uygulanabilecek yöntemlerle hekime gitmeden hafifletilebilir. Çocuklarda diş ağrısı için yetişkinlerde de uygulanabilen tuzlu su ile gargara, soğuk kompres ve karanfil yağı uygulama yöntemleri tercih edilebilir. Bunların yeterli gelmediği çok şiddetli ağrı durumlarında mutlaka bir diş hekimine başvurmak gereklidir.
Siz de diş ağrısı ve diğer diş problemlerini yaşamamak için yılda iki kez diş hekimi kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.