Günümüzde yaygın olarak başvurulan ameliyatlardan biri olan çene ameliyatı baş, boyun, diş çevresinde gelişen rahatsızlıkların tedavisi için başvurulan tedavi yöntemlerinden biridir. Çene bölgemizde konuşma, yemek yeme, çiğneme gibi hayati fonksiyonları sorunsuz yerine getirebilmemiz için çene yapımızın ideal şeklinde olması gerekir. Bu sebeple çenede deformeye yol açan hastalıklar ortadan kaldırılmalıdır. Hem şekil bozukluklarının ortadan kaldırılması hem kişinin yüz çene orantısının sağlanması bireylerde özgüven problemlerini ortadan kaldırıp kişinin yaşam kalitesini artırmaktadır.
Çene Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Ortognatik cerrahide en sık uygulanan operasyonlardan olan çene ameliyatı onsekiz yaşından uygulanabilmektedir. Erken yaşlarda uygulanmamasının sebebi kemik gelişimini olumsuz etkileme riskidir. Bu sebeple çocuk ve ergenlerde kaza ve travma gibi acil müdahale gerektiren acil müdahaleler dışında çene ameliyatı yapılmaz. Bir diğer istisna durum ise aşırı gelişim geriliğine bağlı olarak kemiklerin boyunun uzatılması amacıyla yapılan zorunlu çene ameliyatlarıdır. Çocuk ve ergenlerde bu operasyonlara çocuk ortodonti uzmanı karar vermektedir.
Alt ve üst çenede doğumsal veya sonradan meydana gelen deformitelerin düzelmesini isteyen tüm yetişkinlere çene alt çene ameliyatı ve diğer ortognatik işlemler uygulanabilir. İşlevsel rahatsızlıklar dışında kişi eğer yüz çene baş orantısından memnun değilse çeneyi yeniden şekillendirmek amacıyla da ortognatik cerrahi işlemlerine başvurulabilir.
Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çenenin şeklini değiştirmek veya yüz ve boyun ile uyumunu artırmak amacıyla görsel bütünlüğünü artırmak amacıyla yapılan çene ameliyatı (mentoplasti) farklı teknik ve yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Çene ameliyatı risklerini en aza indirmek için öncesinde detaylı muayeneler ve tetkikler yapılır. Ortodontik değerlendirme ile ısırma ve estetik sorunlarının tam tespit edilmesi sağlanır. Ağız ve dişlerin çiğneme kabiliyetini artırmak ve yapısal sorunları gidermek amacıyla yapılan üst çene ameliyatları ve diğer operasyonlarda genellikle ağız içinden çeneye giriş yapılmaktadır. Ancak alt çene geriliği gibi bazı çene operasyonlarda çenenin dış alt kısmından çeneye giriş yaparak da operasyon gerçekleştirilebilir. Ameliyatın kapsamına ve uygulandığı bölgeye bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında uygulama yapılabilir.
Gereksinime göre çeneyi ileri veya geri almak için yapılan operasyonlar alt ve üst çene için ayrı ayrı en fazla ikişer saat kadar sürebilir. Eğrilik ya da asimetri gibi durumlar varsa çift çene ameliyatı ile beraber bu da düzeltilmeye çalışılır. Alt çene ameliyatı için çenenin her iki tarafı için ağız içinde ortalama üç santimlik birer kesi atılır. Alt ve üst çenenin simetrisinin bozulmaması için ısırma plağı dişler arasına yerleştirilir. Kemik bütünlüğünün sağlanması için çene kemiklerinin olması gereken yer tespit edilir ve çeneleri bir arada tutmak için bu bölgelere vidalar yerleştirilir. Bu vidaların delikleri boynun her iki tarafından simetrik olarak yaklaşık üç dört milimetrelik boyutlarda açılmıştır. Bir süre sonra bu delikler iyileşir ve görünmez hale gelir.
Çene uyumsuzluklarını giderme dışında çeneyi yeniden şekillendirmek için de operasyonlar yapılmaktadır. Çene küçültme ameliyatlarında genellikle çene ucu törpülenir. Ağız içinden yapılan bu operasyonda kendiliğinden eriyen dikişler kullanılır. Geçici olarak alt dudak ve çevresinde narkoza bağlı uyuşma olsa da bir süre sonra çene ve tüm alanlar ideal fonksiyonlarına kavuşur. Çene uzatma için ise bu işlemlerin aksine implant uygulanır. Çene genişletme ameliyatı yapılırken implant için uygulanan malzemeler hastanın çene yapısına uygun şekilde tercih edilir ve tekrar çıkarılmadan ömür boyu kullanılabilir. Çene ameliyatı öncesi sonrası çene yapısında farklılaşma meydana geldiği için hastanın alışma süreci birkaç gün sürebilir.
Çene Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Her tıbbi müdahalede olduğu gibi çene ameliyatı sonrasında da hastanın çabuk iyileşmek ve yeni sağlık problemlerine neden olmamak amacıyla dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Çene ameliyatında da bunlara dikkat edilerek hem ağız ve diş sağlığı hem de genel bağışıklık korunabilir. Çene ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hasta çene ameliyatından sonra eğer ağız dışında dikiş varsa ilk iki gün sıvı beslenmelidir.
- Ağız içinde dikiş olan çene kisti ameliyatı gibi operasyonlardan sonra ise yaklaşık olarak bir hafta sıvı beslenmek gerekir. Doktor kontrolüyle bu süreler uzayıp kısalabilir.
- Operasyondan sonraki ilk bir hafta on günlük süreç boyunca çene çevresinde şişlik, morluk, ağrı olabilir zamanla düzelip hafifleyecektir. Bu şişliklere elle müdahale yapılmamalı yaraların üstü doktor müdahalesi ve önerisi dışında açılmamalıdır.
- Çene ameliyatı sonrası ağız ve boyunda meydana gelen işlemlerden dolayı beslenme ihmal edilmemelidir. Aynı gün sıvı beslenmeye başlanmalıdır.
- Enfeksiyon oluşmaması için doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik ve diğer destek ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
- Operasyondan sonra iyileşme süreci 3 ila 6 hafta sürebilir. Bu süreçte düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.
- Çenenin yeni yapısını zorlayacak veya dikişlerin arasına girecek ağrı yapacak sert ve küçük taneli katı besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
- İlk zamanlarda oluşup zamanla azalan şişlik artıp morarmaya veya yoğun ağrı yapmaya başlarda beklenmeyen durumlarda her zaman doktora başvurulmalıdır.
Çene Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Çene ameliyatının hem sağlık açısından hem de estetik kaygıları azaltma yönünden pek çok olumlu etkisi vardır. Çene kayması gibi rahatsızlıklara bağlı olarak meydana gelen çene asimetrisi ortadan kaldırılabilir. Alt çene ameliyatı riskleri en aza indirilerek kontrol ve tetkiklerle yapılırken aynı zamanda yeme ve çiğneme sorunları da ortadan kaldırılmış olur. Katı gıdaları daha rahat ve hızlı çiğneyebilen bireyler hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemleri riskini de en aza indirmiş olurlar. Çift çene ameliyatı neden yapılır sorusunun en güzel cevaplarından biri de daha rahat beslenebilmektir. Çene eklemi ameliyatı da acısız ve rahat bir şekilde tüm yeme ve ısırma sorunlarını önleyebilir.
Çenesinin mevcut ölçü ve şeklinden dolayı estetik kaygıları olan bireylerde de bu rahatsızlık hissi ortadan kalkar. Kendisiyle daha barışık bir ruh haline bürünen hastalar özgüven sorunları yaşamazlar. Yüz, baş ve boyun orantısı sağlanarak kişinin kendini en iyi hissettiği çene şekli oluşturulur. Çene ameliyatı olanlar hem ısırma, çiğneme ve solunum hem de görünüm yönünden kendilerini daha sağlıklı hissedebilirler. Üst çene genişletme ameliyatı ağız ve dişlerde meydana gelebilecek fonksiyonel bozuklukları da önlemede etkilidir.
Gelişim geriliği nedeni ile yapılan çene ameliyatlarında ise çocuk ve adölesan bireylerin ilerde yaşayacağı çene ve diş geriliğine bağlı büyük problemler küçük bir operasyonla halledilmiş olur.
Çene Ameliyatı Fiyatları Nelerdir?
Çift çene ameliyatı fiyatları hastanın çene yapısına göre değişiklik gösterebilir. Ortognatik cerrahi fiyatları bir veya birkaç aşamadan oluşan işlemlere göre farklı ücretlere mal olabilir. Detaylı ön muayene ve kontroller, ağız ve dişte bulunan diğer rahatsızlıklar gibi etkenler dikkate alınarak çene ameliyatı fiyatları belirlenir. Siz de ısırma ve çiğneme gibi sorunlarınızı ortadan kaldırmak için ortodonti alanında doktorlarımızdan destek alabilirsiniz. Görsel kaygılarınızı ortadan kaldırmak ve kendinizi daha iyi hissettiğiniz bir çene yapısına sahip olmak için alanında uzman ve tecrübeli doktor kontrolümüze başvurmayı ve hayalinizdeki yüz ve çene yapısına kavuşmayı ertelemeyin.
* Bu içeriğin geliştirilmesinde İsü Dent Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.
* Web sitemizdeki içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz. Sayfa içeriğinde ISUDENT’de tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.